Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia bantar med fem tjänster

Tio redaktionella tjänster ska avvecklas samtidigt som fem nya ska tillsättas inom Mittmedia. UPPDATERAD

Besparingarna berör framför allt tjänster på Unionensidan men också på journalistsidan. På redaktionen sker nedskärningen inom Mittmedias centrala organisation; inga reportertjänster berörs, som Dagens Media var först med att berätta.

Mittmedias har tidigare haft kultur- och opinionsredaktörer knutna direkt till en central kulturchef respektive opinionschef. Enligt det nya förslaget från arbetsgivaren ska dessa i stället rapportera till tidningarnas chefredaktörer, helt i linje med den decentraliseringsprocess som Journalisten tidigare har berättat om, där de olika titlarna får mer ansvar lokalt. 

Sportchefstjänsten inom Mittmedia försvann redan innan jul, när dåvarande sportchefen sade upp sig.

Annons Annons

Tidigare har det också funnits en central redaktionell utvecklingsgrupp som nu går från sju till tre tjänster. 

– Nu är min ambition att vi framöver inte ska göra några generella besparingar. Vi har gjort de förändringar som vi kan göra centralt och vi kan nog inte vara färre än vad vi nu föreslås bli, säger Bonnier News affärschef Mikael Nestius till Dagens Media.

Johanna Hejdenberg är ordförande för journalistklubben i norra Mittmedia. Hon beklagar att Mittmedia åter behöver spara. 

– Vi skulle egentligen vilja bli fler, eftersom det är en så pressad situation på många av redaktionerna, och hade gärna omvandlat de här tjänsterna till reporterkraft ute på fältet. Men om vi nu måste bli färre av ekonomiska skäl känner vi ändå tacksamhet över att journalister ute på fältet värnas i den här besparingen. Vi är tacksamma över att det är de centrala tjänsterna som har genomlysts den här gången, säger hon till Journalisten.

Enligt Johanna Hejdenberg är det för tidigt att säga om det blir övertaligheter. Personerna som har de tjänster som försvinner är redaktionellt hemmahörande i norra Mittmedia, medan de fem nya tjänster som skapas ska vara placerade i Stockholm.

En ny tjänst som föreslås är en opinions- och public affairs-ansvarig, som ska jobba relationsbyggande gentemot politiker och omvärld, och inte bara för Mittmedias utan hela Bonnier News räkning.

Förhandlingar inleds på fredag.

Den nya organisationen ska träda i kraft 1 mars.

 

                                                                            Klas Granström

                                                                            Hanna Lundquist

Fler avsnitt
Fler videos