Gå direkt till textinnehållet

Mittmedia backar från hotet – förhandlingen avslutad i enighet

För en vecka sedan hotade Mittmedia att utvidga varslet med tolv uppsägningar om inte journalistklubben gick med på en avtalsturlista. Medlemmarna rasade mot arbetsgivaren – som nu valt att backa. ”Förhandlingarna har skett i en konstruktiv anda”, säger Tomas Backlund.

Hotet blev aldrig verklighet. Efter den omfattande kritiken mot arbetsgivarens agerande i förhandlingen om sparpaketet på bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens, valde man att dra tillbaka sitt ultimatum. I stället accepterade Mittmedia journalistklubbens alla invändningar mot den avtalsturlista som arbetsgivaren föreslagit.

Från början varslades 29 journalister om uppsägning på bemanningsföretaget. Efter att sex personer sagt upp sig själva var varslet nere på 23, och det var i detta läge arbetsgivaren ville göra undantag från turordningsreglerna för tolv personer.

Journalistklubben för norra Mittmedia ansåg att det kunde finnas skäl att göra undantag för två av dessa; redigerare vid redigeringsnavet. Övriga tio undantag skulle enligt arbetsgivaren göras för att de hade ”pågående långa uppdrag”, men klubben ansåg att argumenten inte höll. Då hotade arbetsgivaren med att utöka varslet till 35 journalister om inte klubben gick med på kraven.

Som Journalisten berättat väckte tilltaget stor ilska bland journalister på Mittmedia, och när parterna träffades igen i tisdags backade arbetsgivaren från hotet.

Förhandlingen är nu avslutad. Totalt varslas 20 journalister om uppsägning, men tre av dessa har redan träffat överenskommelser med arbetsgivaren. 17 personer kommer sålunda att sägas upp om inget oväntat inträffar. Två undantag görs från turordningsreglerna för att behålla de två redigerarna som annars hade blivit uppsagda från redigeringsnavet.

Det framgår av information som har gått ut på Mittmedias intranät och i klubbens medlemsbrev.

Förhandlingen om den nya deskorganisationen på Mittmedia har också avslutats. Organisationen minskar med nio tjänster, men arbetsgivaren har justerat förslaget enligt klubbens önskemål när det gäller bland annat antal tjänster som ska syssla med innehållsanalys på Mittmedia.

Klubben har hävdat att behovet av analys av innehållet i tidningarna är mindre än de fyra heltidstjänster som arbetsgivaren föreslagit. Klubben menade att en del av de resurserna gjorde bättre nytta på produktion av innehåll.

– Vi har avslutat förhandlingarna i enighet, sammanfattar Tomas Backlund.

– De senaste två dagarna ha förhandlingarna skett i en konstruktiv anda. Jag vet att det låter som en floskel, men så var det. Det har varit ett bra förhandlingsklimat och vi har lyssnat på varandra. Det var en helt annan stämning än för en vecka sedan.

Det verkar som att arbetsgivaren har gått med på klubbens alla krav?
– Ja, i princip. Men det är många som blir av med sina jobb, så jag vill verkligen inte kalla det här för en seger för facket.

Har arbetsgivaren förklarat varför man backat?
– Nej, du får fråga dem. Men jag är säker på att reaktionerna på deras agerande haft betydelse.

Journalisten söker Per Åhlin, administrativ redaktionschef på Mittmedia för en kommentar. På Mittmedias intranät står att läsa: ”Avslutningsvis är parterna också eniga om att samtal under förhandlingarna den här veckan, har förts i en konstruktiv och god anda.”

Fler avsnitt
Fler videos