Tomas Backlund, ordförande i journalistklubben på norra Mittmedia, kallar hotet för ”bisarrt”. FOTO: Tor Johnsson

Mittmedia hotar säga upp tolv journalister till – om inte facket viker ner sig

15 oktober, 2018

Om journalistklubben på norra Mittmedia inte går med på tolv undantag från turordningslistan kommer företaget att säga upp ytterligare tolv personer. Klubbmedlemmar rasar: ”Mittmedia har tappat all anständighet.”

Som Journalisten berättade i onsdags har de centrala parterna kopplats in i förhandlingen om sparpaketet på Mittmedias interna bemanningsföretag, Mittmedia Kompetens. Efter några frivilliga avgångar återstod på torsdagsmorgonen 23 journalister som enligt arbetsgivarens förslag ska sägas upp. Den siffran kom hastigt att stiga inom loppet av ett par timmar.

Konflikten handlar om att arbetsgivaren vill undanta ett stort antal personer från turordningsreglerna, och skapa en så kallad avtalsturlista. Mittmedia vill att tolv av de 23 senast anställda journalisterna ska få jobba kvar, med följden att tolv andra journalister med längre anställningstid i stället skulle bli uppsagda.

Klubben ifrågasatte skälen för undantagen, och i det läget valde arbetsgivaren att koppla in de centrala parterna för en omställningskonsultation. I torsdags möttes de lokala och centrala parterna på Mittmedia i Gävle. Men mötet tog en oväntad och dramatisk vändning – arbetsgivaren hotade med att säga upp tolv personer till om facket inte vek ner sig och gick med på avtalsturlistan. Det skulle innebära att 35 personer skulle sägas upp från bemanningsföretaget.

– Det var ett väldigt högt tonläge och mötet blev ganska kort, säger Tomas Backlund, ordförande i journalistklubben för norra Mittmedia.

Ombudsmannen från Journalistförbundet, Åse Harding, begärde ajournering direkt efter att hotet framförts, och sedan lämnade de fackliga parterna förhandlingen.

– Vi informerade motparten om att vi såg det som utpressning och att vi inte kan fortsätta förhandlingen innan vi först informerat våra medlemmar och inhämtat deras synpunkter, säger Tomas Backlund.

I ett medlemsbrev, som Journalisten har tagit del av, skrev journalistklubben i fredags:

”För det första anser vi att det här agerandet från företagets sida inte kan betecknas som något annat än ett hot. Att välja att utöka varslet med de tolv personer som man tidigare sagt sig vilja undanta från uppsägning, är väldigt oansvarigt.”

[…]

”Ytterligare en omständighet som måste tas i beaktande är vad ett undertecknande av en avtalsturlista i det här läget betyder för kommande – och nära förestående – förhandlingar om övertalighet i Mittmedia AB? Om vi går med på en avtalsturlista här (och väljer att gå emot LAS), varför ska vi då inte göra det i nästa uppsägningsförhandling?”

Brevet har väckt starka reaktioner bland journalisterna på Mittmedia.

– De medlemmar som har hört av sig under dagen är rasande. En undrar om detta inte är ett lagbrott, en tycker att man inte kan vika sig för hot, en skriver att arbetsgivaren har tappat all anständighet. Det kan jag väl skriva under på; det är bortom all anständighet. Det är bisarrt, säger Tomas Backlund.

Flera journalister på Mittmedia har tagit kontakt med Journalisten efter att medlemsinformationen gått ut på fredagen. De är samtliga mycket upprörda.

– När man trodde att Mittmedias ledning nått botten så slår man igenom den totalt. Ledningens arbetssätt är ett hot mot demokratin, inte bara försöker man köra över facket och anställda med rena hot. Man underminerar den journalistiska grundpelaren; att granska makthavarna, en grundpelare som nu poröst faller sönder i den misslyckade annonsvinstjakten, säger en av Mittmediajournalisterna, som önskar vara anonym.

Mittmedias administrative redaktionschef Per Åhlin, som deltog i torsdagens förhandling, avböjer att lämna någon kommentar. I ett mejl till Journalisten skriver han:

”Under pågående förhandling har jag i övrigt ingen kommentar, som representant från arbetsgivarsidan, kring vad som diskuteras parterna emellan eller i övrigt ha synpunkter på motpartens uppfattning.”

I morgon tisdag ska förhandlingen återupptas. Då ska klubben ta ställning till om de ska gå med på en avtalsturlista eller inte.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Per Agne Eklund mån, 2018-10-15 17:46
Mittmedia har sjunkit så lågt att det är makalöst..!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies