Mitt i-VDn: ”Det handlar om en oro för framtiden”
Mitt i-tidningarnas VD Thomas Nyhlén anser inte att det finns någon överhängande risk för lägre kvalitet i och med de besparingar som görs. ”Jag tror att klubbens reaktion handlar om en oro för framtiden”, säger han.
Sparpaketet som innebär en nedbemanning med 2,4 tjänster på Mitt i-tidningarna som Journalisten berättat om, kommer inte att försämra kvaliteten, hävdar Thomas Nyhlén, VD för Mitt i Stockholm. Journalistklubben har riktat kritik mot besparingen.
– Jag ser inte den här effektiviseringen som orsaken till journalistklubbens reaktion, den är för liten för det. Jag tror att det handlar om en oro för framtiden.
– Vi har 90 redaktionella medarbetare. I år gjorde vi en digital satsning på en app, och projektanställde sex journalister för den satsningen. Nu är lanseringen klar och vi har inte behov av lika stor bemanning på den digitala sidan, utan vi bedömer att det räcker med fyra personer. Av de 2,4 tjänsterna som vi minskar handlar det alltså om två som inte får förlängd anställning, men vi behåller fyra av de nyanställda för projektet. På papperstidningen är minskningen bara en halv tjänst, av 90, säger Thomas Nyhlén.
Han anser att det inte handlar om en besparing, eftersom kostnaderna inte kommer att minska 2013 jämfört med 2012, på grund av pris- och löneökningar.
– Det kallar jag inte ett sparpaket. Men det är sant att det kommer att minska våra kostnader för 2013. Målet är att hålla samma kostnader 2013 som 2012, och det får vi med den här effektiviseringen.
– Vi ser ett försämrat marknadsläge 2013, och vi berörs också av det. Inte i samma utsträckning som många andra medieföretag, men det ser ut som att vi kommer att ha en minskning av försäljningen med tio procent för helåret 2012 jämfört med 2011.
Nu var 2011 ett exceptionellt bra år för Mitt i-tidningarna, med en rörelsevinst på 108 miljoner kronor, ett resultat på 80 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 32 procent.
En rörelsemarginal och vinstmarginal på 32 procent skulle många medieföretags-VDar drömma om, behövs det verkligen en besparing?
– Vi har förstås krav på oss från ägarna att ge ett bra resultat. De har betalat mycket för oss och vill ha en bra avkastning. Det kommer vi att kunna ge.
Vad tycker du är en rimlig vinstmarginal?
– Om man bara ska sitta still i båten och inte göra några investeringar och satsningar för framtiden räcker det väl bra med 3-5 procent. Men vi behöver göra betydande investeringar.
Ni kommer att minska den superlokala bevakningen i tidningarna i Stockholms kommun, varför?
– En bra nyhet som inte kommer från gathörnet är bättre än en dålig nyhet som kommer från gathörnet. Vi utökar vår bevakning av stadshuset, av hela kommunen, i någon mån på bekostnad av den gatuhörnslokala journalistiken. Det tror vi är intressant för alla som bor i kommunen.
– Vi ser ju också hur vi fungerar som en nyhetsbyrå för Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och andra medier. Vi publicerar bra lokala nyheter i en av våra tidningar, som sedan plockas upp av andra medier, med gott resultat. När vi sedan kör nyheten i våra andra tidningar har vi liksom blivit tvåa på nyheten, trots att det är vi som har avslöjat den. Vi har inte skött det tillräckligt bra. Vi ska ta upp kampen med DN och Svenskan, säger Thomas Nyhlén.