Gå direkt till textinnehållet

Missnöje med Mediakompetens på SvD

Trots elva månader på Svenska Dagbladet fick två anställda en provanställning när de anställdes på bemanningsföretaget Mediakompetens vilket fått Svenska Dagbladets journalistklubb att protestera.

– Vi har varit missnöjda länge med att vi överhuvudtaget använder oss av bemanningsföretag. De positiva grejerna som utlovades med tryggare anställning har vi inte sett till. Det är konstigt att folk som har yrkeserfarenhet och åker ut via Las sedan kommer tillbaka som provanställda via Mediekompetens, säger Thomas Berglund, klubbordförande på Svenska Dagbladet.

I ett brev från klubben som har gått ut till Svenska Dagbladets anställda och även till Mediakompetens menar klubben att företaget som bildades med affärsidén att hjälpa medieföretag att runda Las, nu själva skulle behöva ett bemanningsföretag som hjälper dem att runda Las.

Trots att kontrakten skulle gälla minst fram till årsskiftet, enligt Mediakompetens egna klubb, så måste de två anställda sluta tidigare. 

– Just de här personerna hade vi stor användning för ända till årsskiftet och vi hade jobb planerade för dem. Men då bestämmer Mediakompetens att de ska sluta redan vid månadsskiftet oktober/november. Det var många som blev upprörda över det, säger Thomas Berglund.

Hur ser de drabbade på det här?

– De är naturligtvis bedrövade och tycker det är onödigt. De trodde att det skulle rulla på ett tag.

– Mediekompetens har en egen klubb och enligt den så var det sagt att inga kontrakt skulle avslutas i förväg men nu gör de ändå det för dessa två.

Maria Rosengren är VD på Mediakompetens:

Hur kommer det sig att dessa två fick en provanställning trots att de bevisligen kan sitt jobb efter elva månader på Svenska Dagbladet?

– Det där en större fråga. För provanställning handlar inte bara om yrkeskompetens för oss. Det handlar också om att prövas som ambulerande konsult, det är ju ett helt annat sätt att jobba än att vara anställd på en tidning.

Varför bryts kontrakten tidigare än utlovat?

– Jag vet inte exakt hur deras fall såg ut. Men jag vet att deras provanställning avbryts, och det är inget jättekonstigt med det.

Fler avsnitt
Fler videos