Gå direkt till textinnehållet

Missnöje efter omorganisation på Expressen

Den stora omorganisationen på Expressen har skapat missnöje bland delar av redaktionen. En av de omplacerade sportreportrarna har valt att sluta.

Journalisten berättade i december om det hemliga sparpaketet på Expressen. Besparingarna ledde till att ett stort antal journalister blev omplacerade, något som lett till missnöje i delar av redaktionen, uppger källor på redaktionen. Ett exempel är att en av fyra sportjournalister som blev omplacerade till andra tjänster, valt att sluta på tidningen.

För tidningen Resumé uppger källor att en del av förklaringen till omplaceringarna av sportmedarbetarna berodde på att de inte nådde upp till trafikmålen på nätet, något som förnekas bestämt av arbetsgivaren.

Inte heller facket menar att trafikmålen varit en fråga under förhandlingen av omorganisationen.

– Vi kan förstås inte känna till alla överväganden som arbetsgivaren har gjort men vi har inte mött de argumenten under förhandlingen, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

– Däremot möter vi ofta frågan om hur duktiga medarbetare är på att driva trafik under löneförhandlingarna. Men det är inte så konstigt. För vissa tjänster är förmågan att vara effektiv i trafikhänseende viktig, eftersom det handlar om intäkter för tidningen. Det beror dock på vilket uppdrag man har. Det finns medarbetare som sitter på tjänster där det inte ingår att driva trafik, och då är det heller inte en fråga under löneförhandlingen för den personen.

Att det finns ett missnöje med omorganisationen bland delar av redaktionen är han medveten om.

– Vi och arbetsgivaren skildes åt i oenighet i vissa delar efter förhandlingen av omorganisationen, säger Jan Spångberg till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos