Gå direkt till textinnehållet

Minst 300 journalister har flytt Belarus

Sedan 2020 har fler än 600 journalister tillbringat sammanlagt mer än 10 000 dagar i fängelse i Belarus. 300 har flytt landet och lever nu i exil. Det visar en ny rapport från Reportrar utan gränser.

Arbetet med rapporten som är framtagen av svenska Reportrar utan gränser påbörjades före kriget i Ukraina, och fokus för rapporten är de över 300 belarusiska exiljournalisterna, varav de flesta har flytt till grannländerna Polen, dit minst 56 journalister flytt, och Ukraina, dit minst 33 journalister flytt.

Många av exiljournalisterna har svårt att hitta jobb i sina nya hemländer, uppger de i en enkät som det belarusiska journalistförbundet BAJ genomfört.

Rapporten visar också att fler än 600 journalister greps i Belarus under 2020-2021, och att straffen började skärpas redan hösten 2020 för de journalister som bevakat protesterna efter presidentvalet i augusti det året. De första offren för den nya policyn var journalisterna Daria Chultsova och Katsiaryna Andreyeva vid den oberoende tv-kanalen Belsat TV. De dömdes till två års fängelse för att ha livesänt vid demonstrationer. Andreyeva åtalades senare även för landsförräderi och riskerar nu upp till 15 års fängelse.

Annons Annons

– Sverige och andra EU-länder bör skapa strukturer för att kunna ta emot journalister, inte bara från Belarus utan även från Ukraina och Ryssland och ge dem förutsättningar att snabbt och flexibelt kunna fortsätta rapportera om sina hemländer även i exil. Reportrar utan gränser har i detta syfte startat fonden JX Fund som både enskilda journalister och mediehus kan söka medel ifrån. Annars tystnar den oberoende journalistiken i östra Europa och pressfriheten släcks ner helt, säger Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser Sverige, i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos