Gå direkt till textinnehållet

Minskad insyn i Danmark

Insynen i dansk politik riskerar att minska drastiskt när Danmark ska införa en ny offentlighetslag. Kritikerna talar om tjänstemannastyre och tycker att debatten om lagen har kommit alldeles för sent.

Den regerande trepartikoalitionen i Folketinget är redan överens om att den nya offentlighetslagen ska klubbas igenom och motståndare till lagen tror därför att chanserna att stoppa den är mycket små. Lagen är ett omarbetat förslag från en tidigare regering och diskussionen om den har pågått länge bland små grupper av insatta. Dessvärre menar experter som har uttalat sig att debatten som kunde skapat den nödvändiga opinionen mot förslaget har kommit för sent.

Den nya offentlighetslagen öppnar visserligen upp insynen i kommunerna något men möjliggör också för ministrar att helt hemlighålla kommunikation med sina tjänstemän. Effekten blir att nästan all information som ligger till grund för politiska beslut kan hållas hemlig. Kritikerna har påpekat att många aktuella och debatterade politiska frågor aldrig hade nått allmänheten om den föreslagna lagen redan hade gällt.
– Det är rätt så groteskt. Att Danmark som ser sig som ett öppet land kan tänkas anta en sådan här lag är pinsamt, säger Staffan Dahllöf, frilansjournalist med EU- och öppenhetsfrågor som specialområde och som länge arbetat i Danmark.

I det nuvarande läget är inte heller insynen lika stor som i Sverige, men när den nya lagen träder i kraft kommer den verka tillsammans med de gamla lagarna på ett sätt som gör att lagförslag och andra politiska beslut blir mycket svåra att granska.
Bara att de förhandlingar som föregått den nya offentlighetslagen varit hemliga har varit problematiska nog för journalister som intresserat sig för frågan. Journalister har nekats tillgång till den dokumentation av förhandlingarna som funnits och förslaget om en offentlig utfrågning angående lagen har avfärdats.
– Det kan vara rätt tungjobbat här. Diarier och sådant existerar inte. Journalistiken blir mer beroende av interna källor och kontakter, säger Staffan Dahllöf.

Annons AnnonsFler videos
Fler avsnitt