Gå direkt till textinnehållet

Ministrar bjuder in till branschträff om pressfrihet

Kulturminister Parisa Liljestrand och justitieminister Gunnar Strömmer bjuder in Utgivarna, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Svenska Journalistförbundet och Reportrar utan gränser till ett möte om pressfrihet.

”Politikerna måste vakna”, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert idag, och pekar på att den svenska pressfriheten ”ständigt offras för att uppnå andra syften – bekämpa terrorism, stoppa spioneri, lagföra gängkriminella eller bara vinna röster till nästa val”.

I en debattartikel i Journalisten försäkrar kulturminister Parisa Liljestrand (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen ”i alla politiska reformer slår vakt om att skydda journalisters frihet och den starka yttrandefrihet som vi i Sverige, med rätta, är så stolta över”.

Samtidigt noterar de en osäkerhet hos medieföretag och enskilda journalister kring vad ”nya lagar, åtgärder och internationella samarbeten” innebär för journalisters möjligheter att rapportera, bevaka och granska.

Annons Annons

”I det ljuset bjuder vi in till ett möte för att lyssna på de frågor och uppfattningar som finns, och för att föra ett rakt och öppet samtal kring de utmaningar och problem svenska medier ser framför sig”, skriver Liljestrand och Strömmer i Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos