Mikael Strands uppsägning i AD i dag

13 mars, 2018

I juni stämde Journalistförbundet Östgöta Media till Arbetsdomstolen, för uppsägningen av fotografen Mikael Strand. I dag inleds rättegången. 

I november 2016 sades fotografen Mikael Strand upp efter 34 år på Norrköpings Tidningar. Företaget hävdade att Mikael Strand saknade den ”grundläggande journalistiska kompetens” som krävs för att jobba som journalist, trots att han både har lång erfarenhet och anställning, en journalistutbildning från Göteborgs universitet och erfarenhet av att arbeta som lokalreporter.

Enligt Journalistförbundet var uppsägningen felaktig. 

”Så här får det inte gå till. Vi har försökt lösa detta genom förhandlingar, men när arbetsgivaren inte respekterar de lagar och regler som finns måste Journalistförbundet ta kampen för sina medlemmars rätt”, sade Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i en kommentar i juni.

I dag inleds tvisten i AD. Utsatta rättegångsdagar är tisdag, onsdag och fredag. Journalistförbundet har kallat flera vittnen, bland dem klubbordföranden vid NT, Calle Slättengren samt en tidigare fotograf i Mittmedia som numera arbetar som reporter, efter två dagars utbildning, berättar Journalistförbundets förbundsjurist Katarina Dahlskog.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies