Gå direkt till textinnehållet

Men hallå, Siewert Öholm …

…som i en krönika i Aftonbladet, skriven av Staffan Heimerson, mer eller mindre anklagas för att ha skickats till Jerusalem av israeliska ambassaden i Stockholm alternativt av Mossad för att hålla koll på svenska journalister. – Anklagelserna är så horribla att det inte ens går att svara på dem, säger Öholm.

…som i en krönika i Aftonbladet, skriven av Staffan Heimerson, mer eller mindre anklagas för att ha skickats till Jerusalem av israeliska ambassaden i Stockholm alternativt av Mossad för att hålla koll på svenska journalister.

Finns det någon grund för att “Öholm skickats ner för att hålla ögonen på ostyriga svenska reportrar”, som Heimerson antyder i sin krönika?

– Anklagelserna är så horribla att det inte ens går att svara på dem. Han anklagar mig för en verksamhet som är brottslig. Det är straffbart att vara spion och anställd av främmande makt. Det borde Staffan Heimersson och ansvarig utgivare på Aftonbladet veta och därför borde inte sådana anklagelser ha publicerats.

Staffan Heimerson insinuerar att du skulle ha fått din vistelse på Hotel King David betald av Israel?

– Jag ville inte bo ihop med alla de andra journalisterna som vanligtvis bor på hotell American Colony. Jag ville inte bli påverkad av vad andra reportrar har för uppfattning om konflikten mellan israeler och palestinier.

Heimersson skriver att du skällde ut honom och sade att han inte borde få skriva i Aftonbladet?

– Jag kritiserade Heimerson för att han inte lyssnar på motparten. När en talesman för Israels regering informerade journalister gick han bara därifrån.

Vad tänker du göra nu?

– Jag tänker ta kontakt med ansvarig utgivare för Aftonbladet innan jag går vidare. Det finns en allvarlig ideologi i Heimersons krönika. Han vill med sina insinuationer misskreditera mig så att mitt förtroende bland Aftonbladets läsare bli förstört. Om man är rädd för någon annans argument försöker man tysta den personen. Jag har aldrig under mina 30 år inom journalistiken upplevt ett sådant lågvattenmärke. Det är stasi-metoder. Heimerson måste leva i en agentvärld.

pj@sjf.se

Fler videos
Fler avsnitt