Medlemsantalet har sjunkit under 17 000

18 februari, 2014

FOTO: Tor Johnsson Journalistförbundet fortsätter att tappa aktiva medlemmar. Medlemsantalet ligger nu under 17 000. I ett internt dokument beskrivs situationen som allvarlig.

2013 tappade Journalistförbundet 254 enkelorganiserade yrkesaktiva medlemmar, vilket motsvarar ett intäktstapp på ca 800 000 kronor. Färre medlemmar innebär också ett försvagat förbund. Nedgången fortsatte i januari, och medlemsantalet låg sista januari i år på 16 979.

Det går att jämföra med att Journalisten för sju år sedan rapporterade att medlemsantalet sjunkit under 18 000.

Förbundsstyrelsen ser enligt ett internt dokument på Journalistförbundets kansli ”mycket allvarligt” på läget och kräver nu att kansliet ställer om sin verksamhet mot ett större fokus på organisering och medlemsrekrytering.

Förbundsordförande Jonas Nordling pekar på att många journalister just nu lämnar branschen samtidigt som redaktionerna krymper:

– Utifrån branschens utveckling är medlemstappet inget konstigt. Många medlemmar byter bransch och lämnar därmed förbundet.

Men många redaktionella uppdrag försvinner inte, utan flyttas bara ut från redaktionerna till nya arbetsplatser som frilansbyråer, bemanningsföretag och produktionsbolag. De senare är ofta utan kollektivavtal och har skiftande ägarförhållanden.

– Där uppdragen finns måste Journalistförbundet vara relevant. Vi måste hela tiden anpassa vår organisation, säger Jonas Nordling.

Hur kommer det sig att förbundet inte redan gjort den anpassningen?
– Vi anpassar oss löpande men det tar tid och kraft att bygga upp lokala klubbar. Vi har koncentrerat mycket resurser på bemanningsföretagen, och där har vi i dag starka klubbar. Men många av uppdragen finns numera i miljöer där det är svårt att bygga en lokal organisation.

Men även om en viktig utmaning för förbundet nu är att hitta in och vara relevant för journalister på de ”nya” arbetsplatserna, understryker Jonas Nordling att man inte heller kan ställa om hela organisationen utifrån det målet.

– Vi måste först analysera var vår organisation kan göra störst nytta för medlemsrekryteringen. Och organisering är lika mycket medlemsvård som medlemsrekrytering. Vi är inte ett starkare förbund än våra klubbar, det är dem vi bygger vår verksamhet på.

Enligt Jonas Nordling behövs alltså ingen radikal omställning av organisationens arbete. I stället handlar det om en mer lågintensiv kontinuerlig omställning utifrån hur omvärlden förändras.

Kan frågan om medlemskapets gränser bli aktuell i samband med en krympande arbetsmarknad?
– Kriterierna för medlemskap i stadgarna är rätt öppna redan nu. Problemet ligger inte där.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Charlott tis, 2014-02-18 16:10
Jag har försökt byta bransch på äldre dagar. Från biolog till journalist - gärna med inriktning mot något där jag får nytta av båda mina utbildningar. Min utbildning - trots att den gick på Lunds universitet - räckte inte för att kvalificera mig till AF kultur. Jag får heller inte vara med i journalistförbundet för jag är inte anställd, frilans eller student längre. Det är jäkligt svårt att slå sig in! Jag har haft mindre jobb som journalist sedan jag slutade plugga men det har inte räckt till. Nu känner jag att jag kommer längre bort från journalistiken eftersom "jag inte får vara med". Förstår att det är tufft för många journalister men detta kanske är en anledning till färre medlemmar?
Inlagt av Richard Andersson fre, 2014-02-21 14:54
Upp med humöret Journalister. Det finns fler högavlönade jobb ute i Svea om ni vill sadla om: http://statsskuld.se/jamfor-lon/

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies