Gå direkt till textinnehållet

Mediernas kamp om Henemark

Boken med Camilla Henemarks memoarer Adjö det ljuva livet släpps först nästa vecka men redan nu pågår en kamp i svenska tidningar om att vara först med utdrag ur boken där hon pekar ut flera kända svenskar som hon påstår sig ha haft sex med.

En artikel som, från början var tänkt att publiceras på söndag i Dagens Nyheter, har nu lagts ut på DN.se och Expressen publicerade redan igår utdrag ur boken.

Camilla Henemark berättar i Aftonbladet att hon tänker koppla in jurister mot Dagens Nyheter efter publiceringen. 
– Överenskommelsen var att de fick läsa innehållet (i boken, reds anm), men inte citera utan att jag godkände. De har dessutom blandat ihop uppgifter i min bok med sådant som kommer från Den motvillige monarken, säger Camilla Henemark till Aftonbladet.

Hon är, enligt Aftonbladet, övertygad om att artikeln publicerades tidigare för att tidningen vill tjäna pengar och vara först med utdrag ur boken. Men hon tycker det är obegripligt att tidningen, i stället för att publicera den på söndag som överenskommet, väljer att lägga ut den på DN.se och bryta överenskommelsen.

Åsa Tillberg som är redaktionschef på Dagens Nyheter försvarar publiceringen och säger till Aftonbladet:

– Vi publicerade eftersom ­Expressen redan hade börjat ­publiceringarna.

Bokförlaget Forum som ger ut boken vill inte kommentera om det fanns en skriftlig överenskommelse mellan förlaget och Dagens Nyheter men Annelie Eldh som är informationsansvarig på förlaget medger att det ibland förekommer avtal med tidningarna:

– Ibland så har vi det. När det gäller känsliga lanseringar. Man gör upp en lanseringsplan. Men vi vill inte kommentera det här enskilda fallet, det är mellan oss och Dagens Nyheter helt enkelt, säger Annelie Eldh till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos