Gå direkt till textinnehållet

Mattias Göransson vittnar för svenskarna

På söndag reser Filters chefredaktör Mattias Göransson till Etiopien. Han och Kontinents ägare Magnus Laupa är kallade för att vittna till Johan Persson och Martin Schibbyes försvar. Rättegången fortsätter den 6 december.

Det är då Mattias Göransson och Magnus Laupa ska vittna. Även Johan Persson och Martin Schibbye kommer att vittna.

Vad är det du ska vittna om?

– Jag ska vittna om hur Martin och Johan presenterade idén till reportaget innan de åkte. De sammanfattade det väldigt noggrant, bland annat i ett fem sidor långt mejl till mig. Jag ska också berätta om telefonsamtalen vi hade både inför resan och medan de befann sig på plats. Det ska styrka att de befann sig i Etiopien som journalister, säger Mattias Göransson.

Vad var det de skulle skriva om?

– Jag vet väldigt mycket mer om det än vad som har framkommit hittills, men jag får först veta på måndag om Martin och Johan vill att jag ska berätta om det. Det är ju deras material. De måste få bestämma över det. Så mycket kan jag säga att för Filters del handlade det om Lundingruppen. Jag vet också att de var något intressant på spåren. De hade intervjuat flyktingar från Ogadenprovinsen i ett flyktingläger i Somalia innan de reste in i Etiopien.

Efter att Journalisten berättade att reportaget var planerat att publiceras i Filter har Mattias Göransson fått många frågor om reportaget, och om Johan Persson och Martin Schibbye.

– Det har varit mycket tankeväckande. Man måste väl säga att det är rätt kreativt och konstigt att väcka den här typen av åtal. Det känns oerhört främmande, säger Mattias Göransson.

Samtidigt menar han att debatten kan nyanseras något.

– Folk var förstås upprörda över att polisen hade lagt in skottljud på filmen där Johan Persson håller i ett vapen, och folk verkade tycka att sådant bara kan hända i Afrika. Men samma sak hände ju faktiskt i Sverige för bara tio år sedan. I filmen från Göteborgskravallerna när Hannes Westberg sköts, som visades i rätten, hade polisen lagt in en talkör.

Fler avsnitt
Fler videos