Gå direkt till textinnehållet

”Måste våga ge läsarna en snyting”

Samtliga case och intervjupersoner i senaste Byggnadsarbetaren är kvinnor. - Vi ville hitta ett nytt sätt att väcka frågan om strukturer i den branch vi skildrar, säger redaktionssekreteraren Johan Sjöholm.

Byggnadsarbetaren nr 4/2013 frontas av en kvinna. Även alla övriga personer på bild i tidningen (frånsett redaktionsrutan) är kvinnor.

Tidningen har tidigare gjort mer traditionella granskningar av den stora mansdominansen i byggbranschen, och trakasserier och strukturer som dels sållar bort kvinnor, dels får dem att sluta.

– Nu vände vi på det. Och var noga med att inte kommentera det vi gjort i själva produkten, säger Johan Sjöholm.

Annons Annons

De få läsarreaktioner som hunnit komma har varit negativa.

Ni stryker inte läsarkåren medhårs?

– Nej, absolut inte. Vi har sagt tydligt att ska vi vara trovärdiga måste vi vågar dela ut en snyting till läsarna då och då, inte bara granska ägarna och arbetsgivarna. Sedan ska det sägas att precis alla förstås inte är skeptiska till kvinnor i branschen.

Var det svårt rent journalistiskt att göra numret?

– Nej, och det var det som var så kul. Byggnads har ett kvinnligt nätverk, där fick vi en del hjälp. Men det gick också förvånansvärt lätt när vi ringde runt.

Hur ska ni göra framöver, räcker det med ett nummer?

– Vi har sagt att nu måste vi skärpa oss lite själva också. Vi ska bli bättre själva, försöka så ofta det går att hitta kvinnor. Men att ha 50/50 är inte heller önskvärt, då bidrar vi till att släta över strukturerna och skildrar branschen som mer jämställd än den är. Men en uppsträckning blir det.

Fler avsnitt
Fler videos