Gå direkt till textinnehållet

Martin under rättegången: Skönt att ni är på plats

Rättegången var kaotisk berättar Journalistens reportrar på plats, Martin Edström och Mattias Lövkvist. De anhöriga  (bilden) ser rättegången som en startpunkt för processen.

Efter en och en halv timme på tisdagen ajournerades rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson för att återupptas på torsdag igen. Anledningen var att två somalier som greps och nu åtalas samtidigt som Johan Persson och Martin Schibbye tilldelades offentliga försvarare då de inte hade några advokater.

De två åtalade svenskarna leddes in handfängslade med varandra. De såg ut att må under omständigheterna bra, klädda i skjorta och jeans. Martin Schibbye hade svart kavaj och bar sin vigselring på vänstra handen. Efter att vakterna tagit av handklovarna gjorde Martin tumme upp och de båda kostade på sig några leenden då och då, men såg i övrigt koncentrerade ut i det lilla bås där de satt under hela förhandlingen.

Närmare 100 personer var på plats för att bevaka rättegången. Bland dem anhöriga, ambassadörer från bland annat USA och Belgien. 15 svenska journalister var också på plats sedan tidig morgon. Två reportrar från AP och Reuters var de enda närvarande av internationella medier. Eftersom det var så många där flyttades rättegången till en större sal som fick plats med runt 100 personer.

Medieuppbådet möttes av alla tänkbara hinder på området utanför Federal High Court, där förhandlingen hölls. Ett tiotal poliser och fem militärer beväpnade med kulsprutor stod som en ring runt åskådarna. Inget tillstånd gavs till att ta bilder ens på området. Flera journalister försökte ändå ta bilder med mobilkameror men få lyckades.

Men någon direkt rättegång var det inte tal om idag. Den första halvtimmen gick åt till att först leda ut 20-talet andra fångar som egentligen också skulle få sina inledande förhandlingar tillsammans med Johan Persson och Martin Schibbye. Därefter började en administrativ procedur kring de två somalier som greps samtidigt med svenskarna.

Somalierna hade ingen egen försvarare. Rätten beslutade därför senare om att tilldela dem en offentlig försvarare. På grund av att ingen försvarare fanns tillgänglig förrän på torsdag ajournerades rättegången tills dess.

Martin Schibbye och Johan Persson fick därefter var och en berätta för domstolen vad de heter, vilken adress de har i Sverige och vilken utbildningsnivå de har uppnått.

Svenska reportrar fnittrade när Martin Schibbye fick upprepa sin adress.

Domstolens högtalarsystem sprakade med en så låg volym att första raden hade svårt att höra vad som sades. All kommunikation skedde på amhariska. Martin och Johans översättare hade en klart bristfällig engelska som knappast var på nivå för att hantera det juridiska språket.

När Martin Schibbye och Johan Persson leddes ut bytte de några snabba ord med oss som satt närmast. Martin sa att det var skönt att vi var på plats. Han förde handen mot hjärtat och klappade lätt på kavajen när han märkbart rörd mimade ’det känns, det känns här’.

Utanför domstolen berättade Seleshi Ketsela, en av svenskarnas tre försvarsadvokater, att han trodde att rättegången skulle ’hållas relativt kort’.

– Jag tror att den kommer ta fyra till sex månader, om inget oväntat händer, sa han.

Ketsela hade tidigare yrkat på att få tillbaka svenskarnas presskort från åklagaren för att använda som bevisföring, något domstolen biföll.

– Procedurerna kring rättegången har varit bra än så länge, ansåg Ketsela.

Martins mamma, Karin Schibbye, fick träffa Martin och Johan i fredags förra veckan. Hon framhöll att de anhöriga såg dagens händelse som en ’startpunkt’ för processen.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det här förändrar ingenting, det är bara ett stort kontinuum och det händer aldrig något, sade hon efter att dagens händelser var slut.

width=163

Fler avsnitt
Fler videos