Gå direkt till textinnehållet

Manifestation för Ukraina samlade 4000

En manifestationen till stöd för Ukraina på Sergels torg i Stockholm igår kväll samlade drygt 4 000 personer. Bland talarna fanns Expressens kulturchef Karin Olsson och Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson som betonade vikten av oberoende journalistik.

– Publicisternas bidrag är uppenbart – vi måste göra vårt yttersta för att upplysa om det som händer. Rapportera fakta och sticka hål på propagandan. När tv-torn bombas i Kiev, journalister stämplas som spioner eller till och med mördas i Ryssland, är journalistiken vår viktigaste uppgift, sade Karin Olsson, Expressens kulturchef, i sitt tal på ett Sergels torg som var upplyst med ukrainska flaggans färger.

Expressen har fyra journalister på plats i Ukraina. Karin Olsson betonade vikten av att berätta om krigets offer, men nämnde också de insamlingar mediehuset gjort.

– I helgen lyste tidningsskrapan i Marieberg i Stockholm i blått och gult. Och Ukrainas flagga är hissad utanför entrén. Vi samlar varje dag ihop pengar tillsammans med Röda korset. Allt det där är det allra minsta man kan förvänta sig. Rakt över gatan från redaktionen ligger den ryska ambassaden. Från mitt skrivbord ser och hör jag nästan varje dag demonstrationerna och de ukrainska sångerna som sjungs i timmar. 

Annons Annons

Manifestationen till stöd för Ukraina samlade drygt 4 000 på Sergels torg i Stockholm.  

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska Pen, var en av talarna: 

– Jag är glad att så många har samlats här ikväll. Vi kommer att fortsätta att samlas tills Putin respekterar demokrati och yttrandefrihet. Putin har steg för steg arbetat för att nedmontera demokratin och de fria medierna med propaganda och desinformation. Det är därför oberoende journalistik är så viktig för då kan desinformationen inte spridas. Jag hoppas att vi kommer att fortsätta att samlas.

En annan som talade på Sergels torg var Kurdo Baksi, journalist och författare:

– Jag står här för de grundläggande mänskliga rättigheterna skull. Jag står här för yttrandefrihetens skull.

Amnestys Brittis Edman berättade i sitt tal om ukrainska Amnestys önskemål till omvärlden:

– Amnesty i Ukraina bad oss att sprida så brett vi kan vad som händer i landet. De berättar om attacker mot skolor och sjukhus, attacker som strider mot internationell rätt. Det vill de att världen ska veta.

Manifestationen organiserades av Östgruppen i samarbete med bland andra Reportrar utan gränser, Union to union, Svenska Pen, Amnesty och Olof Palmes Internationella Center. Miljöpartiets Per Bolund, Liberalernas Nyamko Sabuni, dramatikern och kulturskribenten Stina Oscarsson och skådespelaren Robert Fux fanns också bland talarna.

Fotnot: Här finns hela Karin Olssons tal.

Fler avsnitt
Fler videos