Gå direkt till textinnehållet

Manifestation för Gui Minhai – som suttit 1 000 dagar i fängelse

På fredag den 13 juli anordnas en manifestation för förläggaren Gui Minhai som då suttit fängslad i Kina i 1 000 dagar. Bland talarna finns Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling samt journalisterna Jojje Olsson, Ida Ölmedal och Anders Q Björkman.

Gui Minhai, som är svensk medborgare, kidnappades av kinesiska agenter under en semesterresa den 17 oktober 2015 i Thailand. Han tvingades erkänna påhittade brott och släpptes i oktober 2017 men med utreseförbud. Han kidnappades igen i januari i år inför ögonen på två svenska diplomater och har sedan dess suttit i kinesiskt fängelse utan rättegång.

Gui Minhai har publicerat böcker som är kritiska mot den kinesiska regimen.

På fredagens manifestation för Gui Minhai utanför Kinas ambassad i Stockholm talar bland andra initiativtagaren Kurdo Baksi, journalist och författare, Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet, Jojje Olsson, författare och journalist, Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet samt Ida Ölmedal, Publicistklubben.

Manifestationen som har utlysts på Facebook genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund och Svenska Förläggareföreningen.

Fler avsnitt
Fler videos