FOTO: Per Hellgren/Folket

"Man känner sig lite lurad"

13 december, 2017

Samtal med Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom blev slagen i bröstet av en man som fått sina insändare refuserade. Polisen lade ned förundersökningen samma dag, men Hillblom har inte gett upp hoppet och har skickat in en amälan om överprövning.

Journalisten har tidigare berättat om händelsen när Katrineholms-Kurirens chefredaktör blev attackerad. Det var en man som delade ut ett knytnävsslag i bröstet på henne då hon och en kollega träffade läsarna utanför lokalredaktionen i Vingåker.

Händelsen polisanmäldes och rubricerades som ofredande, men redan samma kväll lades förundersökningen ner med motiveringen:

”Uppgifterna i anmälan når inte upp till sådant hänsynslöst beteende att de bedöms falla under brottsbalkens bestämmelse om ofredande. Även om det inträffade rent allmänt kan uppfattas som klandervärt.”, skriver Katrineholms-Kuriren.

Till Journalisten berättar Hillblom att mannen är känd sedan tidigare av tidningen. Han brukar på regelbunden basis skicka in insändare som ofta refuserats eftersom de innehåller främlingsfientliga åsikter som inte går att publicera i enighet med de pressetiska reglerna.

- Jag har haft diskussioner med honom förut om det här. Men man blir såklart chockad och förvånad över att han slår mig i bröstet. Eftersom han hade en ny insändare med sig i fickan, som jag läste medan vi stod där, så är det tydligt att han hade kommit för att träffa oss. Det var ingen slump.

Blev du förvånad när förundersökningen lades ned samma kväll?

- Ja, inte minst eftersom jag uppfattade det så att polismannen som tog min anmälan var väldigt uppmärksam och tog sig tid att lyssna och förstå utifrån den ram som jag gjorde polisanmälan ifrån. Nämligen journalistens roll i demokratin, som är lite speciell. Jag tycker det är konstigt, man känner sig nästan lite lurad. I det här fallet kan jag också namnge gärningsmannen och jag hade en kollega som stod ett par meter bort som är vittne. Jag är ingen expert på polisens arbete men som amatör känner man att det finns en del att ta på.

Du har skickat in en ansökan om överprövning av ärendet till polisen och hoppas därmed att utredningen ska återupptas. Vad är dina förhoppningar?

- Även jag läser branschmedier och vet att historiskt är mina chanser kanske små. Men det borde vara så att man öppnar ärendet igen och åtminstone kollar av de vittnesmål som finns och pratar med gärningspersonen. Ska vi i vår bransch kunna lita på det kulturministern säger att fokus på hot och hat mot journalister ska öka, så vill man tro på det. Slutsatsen nu blir att ett visst mått av våld ska vi stå ut med som journalister, och det tycker jag är förjävligt.

Känner du dig rädd efter detta?

- Nej inte rädd, jag känner mig lika taggad på att fortsätta göra det jobb vi gör. Men visst väcker det tankar kring hur vårt samhälle ser ut. 

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies