Gå direkt till textinnehållet

”Macchiarini är fortfarande ett mysterium för mig”

För sex år sedan briserade Macchiariniskandalen efter SVT-dokumentären Experimenten. Nu prövas stjärnkirurgen i rätten. ”Macchiarini ledde det hela. Men han var inte ensam”, säger SVTs Bosse Lindquist.

Dokument inifråns tredelade dokumentär Experimenten slog ned som en bomb vintern 2016. Bosse Lindquist avslöjade hur den omstridda och karismatiska stjärnkirurgen Paulo Macchiarini med dödlig utgång använde människor som försöksdjur genom att operera in luftstrupar av plast.

Operationerna avbröts med Experimenten, en rad utredningar drog igång och ett antal KI-chefer tvingades gå.

– Innan tv-programmen var läget att KI tänkte förlänga Macchiarinis professur, och nya patienter väntade på nya plaststrupar. Visselblåsarna hotades med polisanmälan, säger Bosse Lindquist, som fortsatt följa fallet.

Elva år efter att de första operationerna gjordes står Macchiarini nu inför rätta i Sverige, åtalad för tre fall av grov misshandel alternativt vållande av kroppsskada, grovt brott.

– Rättegången är bra och otroligt viktig, Macchiarini ledde ju det hela. Men han har helt rätt i att han inte var ensam, säger Bosse Lindquist.

– Man har inte gått till botten med ansvarsfrågan. Man kan inte genomföra den här typen av dödliga experiment på människor utan tillstånd och samarbete med andra forskare, med ledningen. Man behöver många tillstånd och mycket pengar.

Vilken roll spelade din journalistik för att åtalet kom till stånd?
– De utredningar som drog igång efter programmen var viktiga för att det skulle kunna väckas åtal. De är en stor del av bevismaterialet. Den här typen av brottsmål är beroende av sakkunnigas utlåtanden, eftersom polis och åklagares kompetens inte räcker hela vägen.

Har du haft någon kontakt med Paolo Macchiarini sedan 2016?
– Indirekt har vi utväxlat inlagor till olika granskningsnämnder, i Sverige, Norge och Storbritannien. Där han anklagat mig och SVT för en lång rad lögner, och vi har visat att han ljuger om vad vi påstått i våra program. Granskningsnämnden ogillade anmälan och tog aldrig upp filmerna för granskning.        

Det har gått sex år sedan Experimenten. Bosse Lindquist har ägnat sig åt andra dokumentärer, men Macchiariniskandalen har funnits kvar.

– I och med att den inte är avslutad, utan ett pågående sår och dilemma har den inte lämnat mig.

Har din syn på Macchiarini förändrats genom åren?
– Han är fortfarande ett mysterium för mig rent mänskligt. Jag är ännu väldigt nyfiken på hur han fungerar. Om han någon gång skulle vilja berätta hur han egentligen har tänkt skulle jag omedelbart vara intresserad av att göra en lång, lång, lång intervju med honom.

Det kan bli fler publiceringar oavsett.

– Jag fortsätter följa de frågor som inte är besvarade. Det är fortfarande inte utrett hur det kommer sig att KI och KS jagade sina egna visselblåsare i några års tid i stället för att lyssna på dem, och samtidigt höll Macchiarini om ryggen.

– Jag tycker också att KI och KS borde kompensera patienternas anhöriga, som haft ett enormt lidande och där flera lever i armod efter det som hänt deras nära.

Ett friande av Macchiarini skulle ge en signal om att man som läkare kan göra lite vad som helst, och vara skadligt för både patienter och den stora gruppen ärliga och hårt arbetande läkare, menar Bosse Lindquist.

– Om han fälls kan det också få stora efterverkningar, inte minst internationellt eftersom huvuddelen av operationerna gjordes utomlands.

Fler avsnitt
Fler videos