Gå direkt till textinnehållet

Lööf gav oriktiga uppgifter i KU

Näringsminister Annie Lööf lämnade i tisdags oriktiga uppgifter vid en utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott, KU, enligt SR Ekot.

Lööf sade då att en handling aldrig hade lämnats ut till Ekot, som dock hävdar att man fick handlingen av en av Lööfs medarbetare.

Diskussionen i KU handlade om att Aftonbladet i augusti 2012 begärde ut en sammanställning av departementens kostnader för intern representation. Innan Aftonbladet fått sammanställningen nämnde Lööfs statssekreterare den för Ekot i en intervju. Efter det skickade en av hennes medarbetare på eget initiativ över sammanställningen till Ekot, vilket tolkats som ett försök att dämpa Aftonbladets kommande avslöjande.

I tisdags sade Annie Lööf till KU att handlingen aldrig lämnades ut till Ekot.

I dag säger näringsministern till Ekot:

”Då måste jag korrigera mig. Jag har gått på det underlag mina medarbetare tagit fram.”

Annie Lööf säger också till Ekot att hon inte haft för avsikt att undanhålla något från KU:

”Har jag farit med osanning ber jag så klart så hemskt mycket om ursäkt.”

Regeringskansliet har tidigare fått JO-kritik för att man dröjde i tre dagar med att lämna ut handlingarna till Aftonbladet. Att Lööfs medarbetare under tiden i stället lämnade ut sammanställningen till Ekot ökar allvaret, anser JO-tjänstemannen Jens Västberg, som förberedde beslutet om näringsdepartementets agerande.

Enligt KUs ordförande Peter Eriksson skulle det kunna bryta mot regeringsformens krav på saklighet, vilket Västberg håller med om.

I dag säger Annie Lööf till Ekot att journalister ska behandlas rättvist:

”Det är viktigt att behandla journalister lika. Jag har definitivt ingen annan uppfattning och kan bara beklaga om något annat har skett.”

Fler videos
Fler avsnitt