Gå direkt till textinnehållet

Löneklyftan hänger kvar

Den nya lönestatistiken följer inga tidigare mallar och kan därför inte jämföras bakåt. Journalistens egen undersökning visar däremot att väldigt lite har hänt som minskat löneklyftan i landet.

När de tre arbetsgivarorganisationerna inom mediebranschen slogs ihop till Medieföretagen valdes ett helt nytt sätt att presentera lönestatistik. I siffrorna för 2010 är lönerna inom dagspress, tidskrifter, public service och kommersiella etermedier inte separerade, och någon medellön anges inte heller.

– Vi tar inte fram medellön eller medianlön. Dessa siffror förleder många läsare att tro att det är någon form av normallön, säger Magnus Kendel, förhandlare och statistikansvarig på Medieföretagen.

Löneklyftan i landet väcker irritation inom många företag. För anställda på Sveriges Radio kan det handla om skillnader på flera tusen kronor i månaden.

– Det känns som man är mindre värd för att man jobbar på en ort som har lägre lön än kollegorna, säger Mikael Olmås, reporter på SR Sjuhärad.

Under hösten ska SR-ledningen och journalistklubben kartlägga lönestrukturen i företaget. Sveriges Televisions lägsta medellön finns på SVT Gävledala, trots att kanalen har vunnit flera internationella priser.

– Det känns absurt. År 2011 ska man inte behöva ägna sig åt något så basalt som facklig lönekamp. Det borde ha varit avklarat för länge sedan, säger Anders Hansson, reporter och löneförhandlare på SVT Gävledala.

Också på TV4 Sverige pyr missnöjet. Videoreportrarnas multikompetens ger inget uttryck i plånboken och karriärvägarna är få. Eftersom många söker sig vidare och nya anställs stiger inte medellönen inom gruppen.

En annan syn på saken har medarbetarna på Smålänningen. Där blåser nya vindar sedan koncernen Hallpressen fått ny VD, som aktivt arbetar för att utveckla lokaltidningarna. Då betyder det mindre att lönerna fortfarande är bland de lägsta i landet, anser de medarbetare som Journalisten har talat med.

– Jag ville ha fast jobb, det var viktigare än pengar, säger reporter Anita Kendes, som arbetat på Smålänningen i snart fem år.

Läs mer i nya numret av Journalisten. Där hittar du hela lönestatistiken från Medieföretagen 2010 samt Journalistens egna siffror. Även: Där är löneskillnaden allra störst.

Beställ din prenumeration här: 

Prenservice – prenumerera på Journalisten  

Fler avsnitt
Fler videos