Lokalt är hett i valbevakningen
Svenska medier storsatsar på att få in hela Sverige i valbevakningen. TV4 lägger flera valdebatter utanför storstäderna.
Brexit och presidentvalet i USA tog stora medier på sängen. Svenska medier vill inte vara med om samma sak. Det är en bakgrund till att det är ett prioriterat mål i den svenska valbevakningen att spegla hela landet. TV4s valbevakning har devisen ”Hela Sverige – ditt val räknas”.
– Vi vill minska glappen mellan människor. Det finns mycket i politiska frågor som förenar, inte enbart polariserar. Jag tror också att vi fyller en funktion här då TV4 har en egen position som obundna, utan politisk ledarsidesfärg eller beroende av licensmedel. TV4 når väldigt brett, säger programdirektören Viveka Hansson.
Hon avslöjar att TV4 för första gången kommer att lägga två av de stora direktsända valdebatterna på olika platser i landet; och det blir inte i Malmö eller Göteborg utan i mindre städer.
– Även Nyhetsmorgon och TV4 Nyheternas live kommer att sända på plats inför debatten, vi kommer att skapa lite av en demokratifest! Det här har inte gjorts tidigare.
Också SVT väljer att flytta ut sändningar och debatter. 21 lokala debatter kommer att hållas och lokala valkompasser där det går att se hur partierna i samtliga 290 kommuner ställer sig till olika politiska frågor har tagits fram. Samtidigt ökar SVT andelen lokala inslag i sina riksnyhetssändningar, inklusive Sportnytt.
– Vi finns på 34 orter i landet och vill att det ska synas mer även på riksnivå, säger Anne Lagercrantz som är chef för nyhetsdivisionen på SVT.
Hon framhåller att hela SVTs valplanering utgår från samarbetet mellan riksredaktionerna och de lokala redaktionerna och att förutsättningarna är bättre än vid förra valet eftersom man öppnat nya redaktioner på fem orter och ökat antalet lokala journalister på fältet med 40.
Även Sveriges Radio vill lyfta in mer lokalt material i rikssändningarna. SR genomför just nu ett lyssningsprojekt där en grupp lyssnar igenom en veckas P1-sändningar för att ta reda på exakt vilken bild av Sverige som ges.
– Sen ska vi titta på: hur mycket var Stockholmscentrerat, hur mycket var utanför de tre storstäderna? Det ska ligga till grund för en diskussion tidigt i vår inför valbevakningen. Tycker vi att vi ger en korrekt bild av hur Sverige ser ut? frågar SRs biträdande programdirektör Michael Österlund.
Utifrån hur SR räknar sina P4-områden bor 58 procent av svenskarna utanför de tre storstäderna.
– Jag vågar påstå att vi inte har 58 procents medverkande utanför storstäderna. Men jag vet också att vi historiskt sett haft lite för få medverkande från Göteborg och Malmö, säger Michael Österlund.
Samtidigt finns makten och många samhällsfunktioner i storstäderna.
– Så är det. Jag tror inte att man kan sikta på att 58 procent av de medverkande ska komma utanför storstäderna, men vi tror att vi kommer att hitta en del siffror som vi vill skruva på. Att vi har delar av landet som kanske hörs lite för dåligt.
Är det viktigare ett valår än övriga år att hela Sverige speglas?
– Egentligen är det viktigt jämt, har jag alltid tyckt. Det är lätt att tro att alla åker tunnelbana till jobbet bara för att man själv gör det. Perspektiven måste man jobba med hela tiden. Men att vi gör den här genomlyssningen beror absolut på att det är valår.
Också SVT genomför ett lyssningsprojekt, fast från andra hållet. Under vintern genomförs en rad publiksamtal under vinjetten Valfika. SVT träffar ett 100-tal människor runt om i landet i en fortsättning på projektet #fikamedsvt som startade 2016 som ett sätt att i en snabbt föränderlig omvärld ta in publikens åsikter. Enligt projektledaren Christina Johannesson har gensvaret varit stort.
– Det har drösat in inbjudningar från hela Sverige. Människor i alla åldrar och olika delar av samhället som vill att vi ska komma med kaffe och bullar och lyssna på dem. Först var vi lite rädda att människor med politiska eller kommersiella särintressen skulle vilja lobba, men inte alls. Man har precis förstått vad vi behövde få hjälp med: att få in nya perspektiv.
Totalt har hundratals SVT-medarbetare involverats i besöken, som lett till både aha-upplevelser, nyhetsuppslag och större förändringar – som ett uttalat mål om fler konstruktiva nyheter.
– I år är spetsen mer riktad mot valet. Vilka ämnen är viktiga för att du ska kunna bestämma dig? Vilken typ av innehåll ger dig bäst information?
Några av de senaste veckornas fikamöten har varit med 20-åriga män i Arvika, nyanlända skolelever i Ronneby och ett byalag i Tranemo. De flesta har bjudit in SVT, men det omvända händer också.
– Vi försöker få så stor bredd som möjligt under valåret och att prioritera grupper vars perspektiv vi misstänker inte alltid dominerar vårt nyhetsinnehåll, säger Christina Johannesson.
– Vi ska inte stå där vid valet i höst och säga att vi inte hade koll på folkdjupet. Därför är de lokala journalisternas närvaro i det här projektet viktigt. Vi ser det som kompetensutveckling för våra medarbetare, samtidigt som publiken tjänar på att vi är ödmjukt lyssnande.
–
Lokala satsningar (ett urval)
TV4
- Utlokaliserade valdebatter med ”demokratifest”.
- Tätare rapportering från de 17 riksreportrarna.
SVERIGES RADIO
- Projektet ”10 miljoner” fortsätter med extra valresurser.
- Lyssningsanalys av Sverigebilden i P1 ligger till grund för valbevakningen.
SVERIGES TELEVISION
- Lokala valkompasser i alla kommuner.
- Lokala debatter på 21 orter.
- Fler lokalnyheter i riksnyheterna.
- ”Valfika 2018” för att få ökad kunskap om publiken och deras behov i valbevakningen.
DAGENS NYHETER
- Har pekat ut ”spegla Sverige” som en huvudprioritering i valbevakningen.
- Måns Mosesson och Nicklas Thegerström fortsätter göra reportage ute i landet.
- Nyheter och reportage från olika delar av Sverige, av reportrar i riksnätverket och DNs egna berättande skribenter.