Gå direkt till textinnehållet

Lokala SVT-nyheter får färre i ledningen

Efter haveriet med omorganisationen på SVT Nyheter har ledningen presenterat en första dragning av åtgärder. Journalistklubben anser inte att det är tillräckligt.

Journalisten har i en rad artiklar berättat om haveriet med den nya organisationen på SVTs lokala nyheter. Den har bland annat lett till att programchefen för lokala nyheter och minoriteter Christina Ågren och biträdande chefen Ingvar Näslund fått gå – samt att ledningen bett om ursäkt till personalen.

Ett av de stora problemen framåt handlar fortfarande om hur ledningen ska reparera medarbetarnas förtroende, berättar journalistklubbens ordförande på SVT Hanna Nyberg.

– En extern konsult kommer att utvärdera processen, för någonstans gick det helt snett och det är fortfarande mycket smärtsamt för våra medlemmar. Dels i arbetsbelastningen men även gällande hur man ska kunna lita på arbetsgivaren igen, säger Hanna Nyberg.

Annons Annons

Chefen för nyhetsdivisionen Anne Lagercrantz har tidigare varit tydlig med att riktningen för de lokala nyheterna ligger fast, med ett större fokus på onlinepubliceringar.

– Vi är helt ense om att riktningen är rätt men att vi gjort för många saker samtidigt och inte tillräckligt fått ihop helhetsperspektivet, sade Anne Lagercrantz till Journalisten i slutet av februari.

Sedan en tid tillbaka förs nu direkta samtal mellan Anne Lagercrantz och klubben om åtgärder för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen. Det senaste mötet hade man så sent som i fredags förra veckan där klubben också fick en första dragning av de förändringar som är på gång.

– Tre extra reportrar ska tillfälligt förstärka tv-deskarna, de placeras i Jämtland, Blekinge och Uppsala. Man vill också minska ledningen för lokala nyheter till tio personer, där fem lokala redaktionschefer får ansvar för hela Sverige uppdelat i fem områden, berättar Hanna Nyberg.

Klubben anser att det är bra att de lokala cheferna får ett större handlingsutrymme, men det här räcker inte för att komma tillrätta med vad man kallar för ett ineffektivt arbetssätt med många överlämningar.

Ett tydligt krav från klubben under samtalen har hela tiden varit att man måste minska dubbelarbetet och punkterna för informations-överföring.

– Vi ser att vi snarare gör mindre journalistik i dag, när tanken var mer, säger Hanna Nyberg.

– Förutom att det är ineffektivt riskerar vi faktafel i alla dessa överlämningar. Vi har också lyft frågan om upphovsrätten, då arbetssättet med att någon annan läser in ens text utan att tillföra ny information, eller bearbetar den på eget sätt, strider mot denna rätt enligt vår uppfattning, säger Hanna Nyberg.

Klubben anser också att SVT behöver en djupare diskussion om bildberättandet.

– Nu blir det mer fokus på en deadline klockan 14 för att man ska hinna med att spela in sändningarna.

Vidare vill man även att de små orternas leveranskrav, som beskrivs som tuffa, ses över.

Ledningen uppger att det är många åtgärder är på gång, exempelvis förenklingar av hur man jobbar i körscheman till arbetsflöden, teknik och format.

– Jag vill betona att det ser olika ut på olika redaktioner. Vissa saker måste vara gemensamma men jag vill öppna för att lokala varianter kan vara helt okej. Vi kommer nu ge ett större lokalt mandat att lösa sånt som inte fungerar, med stöd från olika håll, och i dialog med medarbetarna. Det kommer bla minska ineffektiva arbetssätt, säger Josefin Ziegler, tillförordnad  biträdande programchef för lokala nyheter.

Fotnot: I en tidigare version stod att antalet chefer skulle minska lokalt. Så ser inte förslaget ut enligt ett brev till Journalisten från SVT-ledningen. Det rör sig enligt den om färre personer "i den interima ledningsgruppen".

Vi fortsätter att rapportera om de åtgärder som ledningen tänker införa.

Fler avsnitt
Fler videos