Gå direkt till textinnehållet

Livsfarlig journalistik i Baluchistan

Hittills i år har åtta journalister mördats i Pakistan, vilket är den högsta siffran i världen. I regionen Baluchistan har det spända politiska läget lett till att yrket är förenat med livsfara. I söndags mördades ytterligare en baluchisk journalist.  

Munir Ahmed Shakir sköts ihjäl på väg hem, efter att ha bevakat en nationalistisk demonstration i den pakistanska provinsen Baluchistan. Gärningsmännen flydde och den 43-årige journalisten avled strax efter att han förts till sjukhus.

I Baluchistan pågår en långvarig konflikt mellan dem som är trogna den pakistanska regeringen och de som kämpar för en självständig baluchisk nation. Det finns ett flertal beväpnade grupper i området, och från båda håll har hot uttalats mot journalister som rapporterar om den andra sidans sak.

Reporters Without Borders kräver nu att mordet på Munir Ahmed Shakir utreds grundligt. Enligt organisationen är det vanligt att mördare och kidnappare inte straffas, vilket har lett till självcensur bland journalister i Baluchistan.

På rsf.org kan du läsa en intervju med en anonym baluchisk journalist.

Fler avsnitt
Fler videos