Gå direkt till textinnehållet

Lisa Pehrsdotter – GDs nya kulturredaktör

Lisa Pehrsdotter blir ny kulturredaktör på Gefle Dagblad. Hon säger att hon är en obotlig optimists, och ser balansen mellan god tradition och det nya digitala medieklimatet som en utmaning.

Lisa Pehrsdotter, som för tillfället är Arbetarbladets nöjesredaktör, har fått tjänsten som Gefle Dagblads nya kulturredaktör. Hon tar över efter Gunilla Kindstrand som blev chefredaktör för Hälsingetidningar under hösten förra året.

När fick du veta att du fått tjänsten?
– Det har varit en ganska lång process som började redan i höstas, men vi kom överens för ungefär en vecka sedan. Jag vet inte när jag börjar, men vill komma igång snart.

Kommer det att bli några förändringar med dig som kulturredaktör?
– Nja. GDs kulturdel har en lång och rotad tradition och är en viktig del av tidningen, vilket är något som känns viktigt att bevara. Jag tror däremot att jag kommer att tillföra mer utåtriktade saker. Vi har ju redan ”Gävle läser Agnes” och det är sådana saker jag tänker mig.

Annons Annons

Har du något speciellt område inom kulturjournalistiken du känner extra mycket för?
– Jag konsumerar all typ av kultur. Jag är med i två bokcirklar, så jag kanske får säga litteratur. Min syn på vad som är kultur är bred, det behöver inte bara handla om de klassiska sköna konsterna och det kanske kommer att märkas.

Hur är kulturscenen i Gävle?
– Den är livfull och det känns roligt. Det har satsats från kommunalt håll. Vi har mycket konst och en egen symfoniorkester. Till exempel har vi, enligt mig, landets bästa graffiti-konstnärer som har fått göra stora fasadutsmyckningar som är jättefina. Så det finns mycket, men säkert ännu mer att upptäcka. Gävleborna ska vara stolta över sin kultur.

Vad tror du kommer att vara svårast med ditt nya jobb?
– Jag är i och för sig en obotlig optimist, men att lyckas hålla balansen mellan en god tradition och att ändå vara med i det digitala utan att tappa bort sig.

Tror du kulturjournalistik gör sig bäst på papper eller digitalt?
– Både och. Det är ju trist att läsa långa texter på skärm, men det är ju så enkelt att kommunicera med sina läsare, så det finns fördelar också. Vi vill ju att det är oss Gävleborna ska vända sig till för kulturjournalistik så vi måste även vara bra digitalt.

Fler avsnitt
Fler videos