Gå direkt till textinnehållet

Lindring föreslås i a-kasseregler för egna företagare

Journalisternas a-kassa föreslår en höjning av a-kasseavgiften nästa år på elva kronor i månaden för förbundsanslutna medlemmar och tio kronor för direktanslutna.

Journalisternas a-kassa föreslår en höjning av a-kasseavgiften nästa år på elva kronor i månaden för förbundsanslutna medlemmar och tio kronor för direktanslutna.

Avgiftshöjningen ska beslutas på föreningsstämman som hålls torsdagen den 11 december. Kassans styrelse kommer att föreslå stämman att avgiften höjs från 79 till 90 kronor/månaden för de förbundsanslutna medlemmarna och från 84 till 94 kronor/månaden för direktanslutna.

Från 29 december i år höjs taket på dagpenningen från 564 kronor/dag till 580 kronor/dag. För att komma upp till den högsta dagsersättningen måste man tjäna minst 15 500 kronor i månaden.

Annons Annons

En annan förändring från den 29 december är att a-kassan ska betala ut grundersättning, det som tidigare hette kontant arbetsmarknadsstöd (KAS). Grundersättningen utbetalas till dem som inte kan få inkomstrelaterad ersättning. Det kan till exempel gälla elever som gått ut journalistprogrammet på högskolan.

Egna företagare

Många frilansar med eget företag har upprörts över att de måste avregistrera sitt företag om de ska kunna få a-kasseersättning. I september i år infördes en möjlighet för företagare, som endast tillfälligt har upphört med sin verksamhet i egna företag, att få ersättning från arbetslöshetskassan.

— Men kraven är stränga, säger Ewa Elvhede, föreståndare för Journalisternas a-kassa. Det handlar om de medlemmar som haft företag en längre tid och som skulle förlora skattemässigt på att lägga ner företaget eller som har många inventarier som de skulle tvingas sälja.

I september kom också klarare regler i lagen om arbetslöshetsförsäkring om hur a-kassan ska se på uppdragstagare, till exempel frilansar.

I regelboken skiljer man på självständiga uppdragstagare, som i regel har eget företag, och osjälvständiga uppdragstagare, som oftast har ett anställningsliknande förhållande.

Vissa krav för osjälvständig

För att som osjälvständig uppdragstagare få rätt till a-kassa måste man uppfylla vissa krav. Man ska till exempel enbart ställa sin arbetskraft till förfogande, endast sälja/utföra en typ av tjänst/arbete och ha få uppdragsgivare, oftast bara en eller högst två. Dessutom ska man ha ett inte enbart tillfälligt förhållande till uppdragsgivaren, ersättas för uppdraget efter den tid som åtgått, till exempel per timme, och utföra uppdraget på av uppdragsgivaren bestämd plats där arbetet och tidsåtgången för detta ofta kan kontrolleras av uppdragsgivaren samt vanligen sakna särskild lokal för verksamheten och inte ha några omfattande inventarier. Man ska inte ha inregistrerad firma eller bolag.

— Den som uppfyller kraven kan vara en frilans som regelbundet levererar en krönika eller ett korsord till en uppdragsgivare och där det går att styrka hur mycket han eller hon arbetat, säger Ewa Elvhede.

Fler avsnitt
Fler videos