Gå direkt till textinnehållet

Lena K Samuelsson utsedd till Årets Mediaamazon

Svenska Dagbladets chefredaktör Lena K Samuelsson tilldelas ledarskapspriset Årets Mediaamazon av nätverket Kvinnor som leder medier.

Hon får priset med motiveringen: "Som ingen annan har Lena K Samuelsson lyckats förvandla en tidning från traditionell till modern stilbildare, där jämställdhet, jämlikhet och delaktighet lyst som ledstjärnor i det dagliga arbetet. Hon ger medarbetarna förutsättningar att i olika mediekanaler skapa en journalistik som genom skickliga prioriteringar motsvarar människors behov av att vara orienterande i samtiden."

– Det känns jätteroligt, för både mig och tidningen. Det är alltid skoj när det vi gör på Svenskan uppmärksammas. Och det känns bra om jag kan vara en förebild för kvinnor i deras ledarskap, säger Lena K samuelsson.

I motiveringen står att "jämställdhet, jämlikhet och delaktighet lyst som ledstjärnor i det dagliga arbetet". Känner du igen dig?

– Ja, när det gäller delaktighet hoppas jag det är ett sätt för juryn att ta fasta på att det är ett lagarbete som gett oss våra framgångar. Man kan få pris för att man råkar ha ett visst jobb, men det är helheten som räknas.

Och jämställdhet och jämlikhet?

– Det är inte ledord för mig personligen, men Svenskan har haft en hyfsad tradition av jämställdhet på redaktionen. Men inte heller vi är perfekta. Det är bra om redaktionerna speglar mångfalden i samhället så väl som möjligt. Det är en utmaning för oss och andra.

Priset delas ut den 14 september på den konferens som Kvinnor som leder medier arrangerar i Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos