Gå direkt till textinnehållet

Ledare kritiserade egna tidningens granskning

Ledare införda i bland annat Hudiksvalls Tidning kritiserar en stor granskning som tidningens egna reportrar utfört. Det handlar om ledarredaktionens oberoende, anser politiske redaktören Fredrik Jarl på HT: "Fler tidningar borde göra som vi."

Hudiksvalls Tidnings granskning av kommunala dagverksamheten Glada Hudik-teatern är en av de största i tidningens historia. Artikelserien har också publicerats i andra tidningar i koncernen, däribland Ljusnan och Ljusdals-Posten.

Bland annat har reportrarna på HT avslöjat att representanter från Glada Hudik-teaterns produktionsbolag tillsammans med verksamhetens presstalesman besökte en lyxrestaurang i New York och skickat faktura för mat, öl och vin till Hudiksvalss kommun.

På ledarsidor i tidningarna har det förekommit kritik mot tidningarnas egen granskning.

Bland annat skriver politiske redaktören Fredrik Jarl på ledarplats i måndagens HT att en del av kritiken som förekommit mot granskningen är berättigad.

Chefredaktör Mats Åmvall vill inte uttala sig om saken.

– Jag vill först ha en intern diskussion, säger han till Journalisten.

Politiske redaktören Fredrik Jarl anser ledarsidans fria ställning är viktig.

– Jag gjorde som jag skulle göra i vilket annat fall som helst. Det här är kanske den största granskning som genomförts på HT i modern tid och det är naturligt att ledarsidan kommenterar den. Det ska inte vara någon skillnad om det är vår egen tidning eller någon annan som gör en granskning. Fler tidningar borde göra som vi, säger Fredrik Jarl.

– Jag är absolut inte kritisk till att man genomfört granskningen. Den är berättigad och det har också framkommit mycket relevanta uppgifter.

Anders Eklund, politisk chefredaktör, som också har skrivit ledare om granskningen, anser att förhållandet mellan nyhetsredaktionen och ledarredaktionen är gott.

– Jag upplever inte att det jag har skrivit är kritik mot tidningen. Granskningen har varit viktig. Oegentligheter ska belysas och kritiseras. Ledarredaktionen måste vara oberoende från nyhetsredaktionen, säger Anders Eklund.

Fler avsnitt
Fler videos