Gå direkt till textinnehållet

”Låt inte Wares Khan bli nummer 14”

Hittills i år har 13 journalister dödats i Afghanistan. Om den afghanske journalisten Wares Khan utvisas kan han bli den 14e. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling uppmanar därför Migrationsverket att göra en förnyad prövning.

Natten till den 13 december stoppades Wares Khans utvisning i sista stund innan han skulle gå ombord på ett plan till Kabul. Men natten mot torsdag beslutade Migrationsdomstolen att han inte får någon ny prövning, som Journalisten tidigare skrivit om.

”Migrationsverket hävdar att det inte finns några nya omständigheter i fallet som ger anledning till omprövning. Men sedan Wares Khan fick avslag har verket själva konstaterat att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats drastiskt och att journalister är en särskilt utsatt grupp. Wares Khan har hotats per brev av talibanerna. För alla andra än Migrationsverket och Migrationsdomstolen framstår det självklart som skäl för att göra en förnyad prövning,” säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett pressmeddelande.

Wares Khan själv är övertygad om att han kommer att dödas om han skickas tillbaka.

”Afghanistan är näst efter Syrien världens farligaste land för journalister just nu. Hittills i år har tretton journalister mördats där. Låt inte Wares Khan bli nummer fjorton,” säger Jonas Nordling.

Fler avsnitt
Fler videos