Gå direkt till textinnehållet

Lars Truedson: ”Båda priserna är välförtjänta”

Medierna i Sveriges Radio P1 är Årets Folkbildare. Lars Truedson ser det som något slags erkännande för redaktionens arbete med folkbildning. Att P3 Nyhetsguiden får pris som Årets Förvillare anser han är välförtjänt.

Som Journalisten berättat i en tidigare artikel går Vetenskap och Folkbildnings pris som Årets Folkbildare 2012 till Medierna i P1, bland annat för deras granskning av Årets Förvillare 2012, som är P3 Nyhetsguiden för deras rapportering kring HPV-vaccinet mot livmodercancer.

Det blev alltså ”storslam” för Sveriges Radio, konstaterar Lars Truedson på produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media AB, som producerar P1 Medierna.

– Fast när Sveriges Radio tog storslam vid utdelningen av Stora Journalistpriset härom året var väl glädjen lite mer ogrumlad bland cheferna. Båda priserna är välförtjänta, säger Lars Truedson till Journalisten.

– Jag är väldigt glad över priset. Jag tror att Vetenskap och Folkbildning tilltalades av den rapportering vi gjorde, den handlade ju just om folkbildning och om hur man rapporterar kring vetenskap och forskning. Den granskning vi gjorde av P3 Nyhetsguiden var välmotiverad. Jag ser priset som något slags erkännande av vårt arbete.

Enligt motiveringen får Medierna priset även för sina granskningar av journalistik om klimatförnekelse och alternativmedicin.

Lars Truedson tycker att vetenskapsjournalistiken i Sverige i allmänhet är väldigt bra.

– Vetenskapen är en svår bransch att bevaka eftersom det finns en del dålig forskning. Samtidigt är det väldigt viktigt att bevaka den.

Hur är det att bevaka Sveriges Radio?
– Det är en del av vårt uppdrag. Björn Häger påstod att vi granskar Sveriges Radio lite mer än vi granskar andra medier, men jag vet inte om det är sant. Vi för ingen statistik på det.  Men jag tycker inte att det finns mer dålig journalistik i Sveriges Radio än i andra medier, snarare tvärtom.

Mediernas reportage om P3 Nyhetsguidens vaccinrapportering gjordes av reportern Mattias Pleijel.

Fler avsnitt
Fler videos