Gå direkt till textinnehållet

Långtidssjuka journalister får inte rehabilitering

44 procent av långtidssjukskrivna journalister menar att arbetsgivaren inte erbjuder dem den rehabilitering som de har rätt till enligt lag. Det visar en enkätundersökning som genomförts av TCO.

Enligt lag ska arbetsgivare erbjuda rehabilitering, stöd och arbetsanpassning till långtidssjukskrivna för att underlätta för dem att komma tillbaka i arbete. Men många långtidssjuka tjänstemän anser att arbetsgivaren inte gör det som kan förväntas av dem. Det framgår av en rapport från TCO.

I gruppen journalister, översättare och författare uppger hela 36 procent av de svarande i TCOs enkät att arbetsgivaren inte gjort tillräckliga insatser för arbetsanpassning om omplacering. 44 procent anser att de inte fått tillräcklig rehabilitering. 14 procent uppger i enkäten att de vill byta både arbetsuppgifter och arbetsgivare.

TCO föreslår att regeringen tillsätter en utredning som ser över arbetsgivarnas drivkrafter för att ta ansvar för rehabilitering och arbetsanpassning, och vill att Försäkringskassan ska bli mer aktiv i rehabiliteringsprocessen. TCO vill också se förändringar i den allmänna sjukförsäkringen.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos