Gå direkt till textinnehållet

Lambertz: förhastade slutsatser om Quick

Förre justitiekanslern Göran Lambertz är efter att ha granskat fakta övertygad om att Thomas Quick är skyldig till åtminstone två av de åtta mord han dömts till.

Lambertz räknar i dag på DN Debatt upp fem uppgifter som Quick lämnat i två olika mordutredningar, som enligt Lambertz är svåra att förklara om man tror att allt var påhittat och Quick oskyldigt dömd.

Upprinnelsen till att Lambertz granskat fakta var Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick – Att skapa en seriemördare”.

"För att bara använda säker information utgick jag från att Bergwall hade läst allt som fanns att läsa i tidningarna, och att utredarna lärt honom allt i övrigt som de visste. Det visar sig att det då ändå finns utomordentligt övertygande bevis om Bergwalls skuld till de två mord som jag koncentrerat mig på", skriver Lambertz.

Också Christer van der Kwast, tidigare överåklagare och åklagare i Quick-målen, skriver i dag om Quickfallet och är kritisk till Hannes Råstams bok. Enligt van der Kwast förekommer "väsentliga sakfel och vinklade urval av fakta" i boken som gör det svårt för läsarna att göra en rimlig bedömning av om Quick varit föremål för en rättsskandal.

Fler avsnitt
Fler videos