Lagförslaget ogillas av flera förbund
Många yrkesförbund omfattas av upphovsrättslagen, som ska förnyas enligt ett betänkande som presenterades i dag. Flera av förbunden är kritiska mot förslagen. (UPPDATERAD)
Svenska Läromedelsförfattares förbund tycker att ensamutredaren Jan Rosén misslyckats med att skapa ”varaktiga och flexibla lagregler för författare och andra upphovsmän” samt med att utreda "om upphovsmännens ställning som avtalsslutade part behöver förstärkas".
Även Sveriges Författarförbund är kritiskt och menar att förslaget är ett slag i luften:” En lag som inte är tvingande måste backas upp med en klart uttryckt förhandlingsrätt. Nu blir det bara en vädjan till de stora mediekonglomeraten att uppföra sig”, säger Författarförbundets ordförande Mats Söderlund i ett pressmeddelande.
Konstnärliga och Litterära yrkesutövares samarbetsnämnd (KLYS) tar också plats bland kritikerna:
– Utredningen har inte gjort tillräckligt för att stärka oss kulturskapare i avtalssammanhang. Vi är också mycket oroade över det nya förslaget till arbetsgivarregel, säger Anna Söderbäck, operasångerska och ordförande i KLYS.
Journalistförbundets Agneta Lindblom Hulthén håller med förbundsjuristen Olle Wilöf om att det nya förslaget inte ger tillräcklig styrka åt upphovsrättslagen.
"Att stoppa in en bestämmelse som redan finns i Avtalslagen (§36) även i Upphovsrättslagen, kommer inte att stärka frilansjournalisters och andra fria yrkesutövares ställning i förhållande till de stora medieföretagen", säger hon i en kommentar
Hon kritiserar även att den så kallade "tumregeln", som ger arbetsgivaren rätt att använda det material som en anställd producerat, föreslås införas i upphovsrättslagen.
– Vi anser inte att det finns något behov av denna regel i lagtext. Att lagförslaget dessutom ger arbetsgivaren en exklusiv rätt att förfoga över materialet med ensamrätt är olyckligt – och otydligt.