Gå direkt till textinnehållet

Kvinnor anhållna för reporterattack

Två kvinnor har anhållits för attacken mot GPs reporter Per Sydvik, som Journalisten skrev om tidigare. På dagens förhandling var det fem personer från GP närvarande förutom den bevakande reportern.- Vi måste försvara det fria ordet och demokratin och visa att ingen annan bestämmer vad vi ska skriva, säger nyhetschef Cecilia Frisk.(Foto: Bengt Kjellin)

Som Journalisten.se tidigare skrivit var det alltså efter den första rättegångsdagen mot två åtalade bröder, som kvinnorna jagade reportern och försökte ta hans arbetsmaterial och attackerade honom på öppen gata och följde efter in i GPs reception.

– Det är inte en viktig principiell rättegång, men vi hade gjort bedömningen att den skulle bevakas. Vi måste visa väldigt tydligt att vi inte låter oss hotas bort från någon bevakning, säger Cecilia Frisk.

Efter gårdagens attack på reportern var det krissamtal på redaktionen och en polisanmälan lämnades in mot kvinnorna och säkerheten på tidningen har stärkts.

– Det är en viktig signal att GP inte viker undan för hot och det är också en viktig signal att visa att man inte får råna vårt arbetsmaterial.

Under morgonens rättegång fanns sex personer från GP på plats.

– Vi var där för att manifestera och det fanns vakter. Vi kände oss inte hotade, säger Cecilia Frisk.

Rättegången mot de båda bröderna fortsätter nästa vecka och kommer att fortsätta bevakas av GP, trots hoten och attacken från kvinnorna.

 

Fler avsnitt
Fler videos