FOTO: Tor Johnsson

Kurdo Baksi: "Erdogans attack drabbar mig hårt"

18 maj, 2022

"Erdogan är inte intresserad av att jaga terrorister, utan är på jakt efter fria röster utanför Turkiet." Det menar Kurdo Baksi, som skrivit en debattartikel i Aftonbladet om hotet från Erdogan.

I sin debattartikel kräver Kurdo Baksi att Sverige inte ska vika ner sig för Erdogans hot:

"Turkiets president Erdogan tystar och fängslar journalister och andra som inte går i hans ledband. Det sker så gott som dagligen i Turkiet.

Men ska ett land som motarbetar yttrande- och pressfrihet tillåtas att exportera sin kamp mot yttrandefrihet till Sverige?" skriver han.

- Jag har skrivit artikeln för att visa Erdogans bakomliggande syfte, vilket är att exportera sin syn på yttrandefrihet. Den är riktad mot journalister och de som berättar sanningen.

- Jag vill att svenskarna ska förstå att de personer som Erdogan jagar är vanliga hyggliga människor som gjort sitt jobb som journalister. Attackerna på de här personerna tar mig personligen hårt. 

I debattartikeln skriver han bland annat om sin vän Ragip Zarakolu, som är på den lista över personer som Erodgan vill ha utlämnade: "Som ingen annan har han ägnat sig åt en publicistik som kastat ljus över folkmordet på armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker 1915, och alla tragedier som drabbat kurderna. I över femtio år har han varit en yttrandefrihetskämpe i Turkiet. I en vanlig stat hade han belönats med fina priser men de olika turkiska regimerna har väckt otaliga åtal mot honom. För ett decennium sedan kom han till Sigtuna som fristadsförfattare och är nu svensk medborgare. Erdogan nöjer sig inte med att få honom utlämnad till Turkiet, utan har också lämnat in en personlig stämningsansökan mot Ragip, och anklagar honom för att i en krönika ”ha riktat kupp- och dödshot mot Turkiets president”."

- Det är viktigt att alla förstår Erdogans bakomliggande syfte, som är att strypa det fria ordet och straffa journalister, säger Kurdo Baksi.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av C-j Charpentier ons, 2022-05-18 16:14
Håller som oftast med Dig fullständigt - kampen mot Erdogan och han regim måste fortsätta! C-J

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies