Gå direkt till textinnehållet

Kulturministern beredd skynda på presstödsutredningen

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har tagit till sig kritiken om att Presstödsutredningen måste arbeta snabbare. Om några dagar ska hon träffa presstödskommittén och se om det går att skynda på arbetet.

I november gick företrädare för S-tidningar ut i en artikel på DN Debatt och föreslog ett omställningsstöd i väntan på att det nya presstödet skulle börja gälla. Även den socialdemokratiska riksdagsledamoten Heléne Petersson har tagit upp de omfattande nedskärningarna inom dagspressen i en interpellation och diskuterat frågan med kulturministern i riksdagen.

Heléne Petersson, ledamot i presstödskommittén, vill skynda på utredningen om framtidens presstöd och anser att det inte går att vänta på nya presstödsregler till 2017. 

I en intervju i Dagens Nyheter säger Lena Adelsohn Liljeroth att hon är medveten om en del tidningars pressade läge och säger att "det är inget som hindrar att eventuella förslag kan genomföras tidigare". Hon ska träffa presstödskommittén  och se om det går att komma igång snabbare.

S-tidningarnas krav om ett omställningsstöd kommer hon också att ta upp vid mötet.

"Jag ska ta upp även den frågan med utredarna när vi ses nästa vecka. Men det är inget enkelt beslut eftersom det ska godkännas av både den svenska riksdagen och EU-kommissionen eftersom det i så fall handlar om ändringar i det nu gällande presstödet", säger hon till Dagens Nyheter.

 

Fler avsnitt
Fler videos