Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot regeringens OS-linje

242 organisationer världen över kräver en diplomatisk bojkott av OS i Kina. Till skillnad från flera andra västländer tar Sveriges regering inte politisk ställning till spelen. ”Anmärkningsvärt”, kritiserar RSF.

242 frivillig- och MR-organisationer, bland dem Reportrar utan gränser, Freedom House och Human Rights Watch, uppmanar i ett öppet brev regeringar världen över till diplomatisk bojkott av vinter-OS. Skälet är Kinas många övergrepp på mänskliga rättigheter, som fängslandet av 128 journalister, publicister och bloggare. Den svensk-kinesiska fängslade förläggaren Gui Minhai nämns särskilt i brevet.

En rad västländer, som USA, Kanada, Storbritannien och Danmark, tänker genomföra en diplomatisk bojkott av OS, för att markera mot Kinas övergrepp på mänskliga rättigheter. De skickar inga höga företrädare till invignings- eller avslutningsceremoni.

Sveriges regering skickar inte heller någon representant till OS, men anger pandemin som orsak.

– Det svenska agerandet är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att en svensk medborgare utomrättsligt gripits och hålls fängslad sedan många år utan att Sveriges regering lyckats få hem honom, menar Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

UDs presstjänst skriver i ett svar till Journalisten att OS inte främst handlar om politik utan är ”en hyllning till idrotten”.

– Pandemin pågår fortfarande och påverkar oss alla. Den svenska regeringen avser på grund av pandemin att inte närvara vid vinter-OS i Peking. Samma sak gällde de olympiska sommarspelen i Tokyo.

UD menar att Sverige tydligt uttryckt sin kritiska syn på situationen för mänskliga rättigheter i Kina och påpekar att Sverige och EU bedriver en aktiv dialog om situationen för de mänskliga rättigheterna med företrädare för Kinas regering.

”Att folkrätten inklusive de mänskliga rättigheterna upprätthålls berör hela det internationella samfundet. Därför har Sverige vid flertalet tillfällen tagit upp situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina också i internationella sammanhang.”

Blir inte agerandet extra anmärkningsvärt med tanke på att Kina håller en svensk medborgare, Gui Minhai, fängslad?
– Gui Minhais situation är mycket allvarlig. Regeringen har framfört tydliga protester mot det kinesiska agerandet. Sveriges arbete för Gui Minhai fortsätter med oförminskad styrka och vår linje ligger fast; Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin dotter och familj. Vi fortsätter också att kräva tillträde till vår medborgare för att ge det konsulära stöd han har rätt till.

 

Fler avsnitt
Fler videos