FOTO: Tor Johnsson

”Jag tvekade inte en sekund”

5 juni, 2018

Samtal med Kulturjournalisten Kristin Lundell blir pressekreterare på Moderna Museet. ”Lättaste beslutet i världen att ta”, säger hon.

Kristin Lundell var i 15 år profilerad kultur- och nöjesjournalist på bland annat Svenska Dagbladet, Sveriges Television och Aftonbladet. För ett år sedan gick hon till tidskriften Fokus, där hon varit anställd som kulturredaktör. Hon är också känd som tävlande i SVTs På spåret och i Lantzkampen i P1.

Nu lämnar hon alltså Fokus och går till en tjänst som pressekreterare på Moderna Museet i Stockholm.

Efter många år som frilans lämnar du nu ett fast jobb som kulturredaktör… Varför?
– Haha, ja. Det var ju allt som jag ville ha! Men så såg jag annonsen från Moderna Museet och sökte direkt. Det var ett drömjobb! Det hade dessutom visat sig omöjligt att få ihop en halvtid som kulturredaktör med en halvtid som skrivande på Fokus. Jag hade precis sagt upp min heltid och gått ner på halvtid när jag fick jobbet på Moderna.

Var det ett lätt beslut att ta?
– Ja faktiskt. Lättaste beslutet i världen. Jag tvekade inte en sekund. Jag har haft tanken i några år men under våren bestämde jag mig för att hoppa av journalistiken som huvudsyssla om det skulle dyka upp något lockande. Jag har alltid sagt att om jag ska lämna journalistiken så ska jag göra det för en institution som Moderna eller Operan.  

Ser du det som att dörren till journalistiken stängs nu eller är den fortfarande öppen?
– Jag ser det som en sån där dörr på en Lucky Luke-saloon. Man ska inte stänga några dörrar för sig själv för livet blir nog tråkigare så. Men det känns perfekt att pröva något annat nu ett tag. Efter sjutton år i kulturjournalistiken tycker jag att den är ganska tråkig. Den har blir mer och mer politisk – det är ingen skillnad mellan ledarsidorna och kultursidorna. Jag ser fram emot att det kommer en motreaktion om några år.

Vad vill du göra på Moderna?
– Det finns så oerhört mycket kunskap samlad i huset så jag skulle hemskt gärna vilja fånga in den och lyfta fram på olika sätt. Jag älskar ju podsamtal så min dröm vore att få göra en podserie – ett slags Moderna Museet bakom kulisserna.

Läs också Journalistens porträtt av Kristin Lundell från april 2017, ”Jag kanske borde ha festat lite mer”.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies