Gå direkt till textinnehållet

”Kristersson misslyckas med att ta avstånd”

Moderatledaren Ulf Kristersson tar inte tillräckligt avstånd från Hanif Balis agerande i sociala medier, anser flera branschröster.

Som Journalisten berättat har Hanif Bali efter TUs möte med Ms partisekreterare igår raderat bilden på sig själv med vapen och en text där han deklarerar sig vara i krig med Dagens Nyheter.

Men M-ledaren Ulf Kristersson får nu kritik för att i intervjuer inte ta tillräckligt starkt avstånd från Balis agerande. Till SVT sade Kristersson att han är ”mycket bekymrad” över tonläget i svensk politik just nu och att ”extra synd är det när människor i mitt eget parti bidrar till det”, men han ville inte svara på om Bali kan fortsätta representera M. ”Jag kan inte recensera Bali eller andra politiker”, menade Kristersson.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är en av flera kritiker:

”Statsministerkandidaten Ulf Kristersson misslyckades i går med att tydligt ta avstånd från sin partikamrat. Istället skickades partisekreteraren Gunnar Strömmer fram […]. Moderaterna borde ta avstånd från Hanif Bali och det ordentligt. Tidigare löften om att han skulle avhålla sig på Twitter blev till intet”, skriver Mattsson i sin blogg.

Dala-Demokratens Göran Greider skriver i en (S-märkt) ledare:

”Moderatledaren som ofta talat om behovet av en mer vuxen politisk debatt lät direkt mesig och undfallande när han fick frågor om vad han tänkte göra åt sin unge riksdagsledamot. Kristersson vågar nog helt enkelt inte skälla ut denne Bali – då skulle han förlora ännu fler röster till Sverigedemokraterna, för det är bland dessa som Bali nog har sina största fans.”

Journalisten har varit i kontakt med Ulf Kristerssons pressekreterare Anna Ståhlgren Nislander för en intervju om varför han inte tar tydligare avstånd från Hanif Balis agerande. Hon hänvisar till att Kristersson redan gjort flera intervjuer om saken.

Men vi vill fråga Kristersson varför han inte tar skarpare avstånd från det här, det handlar ändå om hot mot en tidningsredaktion?
– Du som journalist gör en bedömning av det Kristersson säger i intervjuerna?

Ja. Hallå?
– Jag är bara förvånad. Jag får hänvisa dig till partisekreterare Gunnar Strömmer, som är den som hade mötet med TU.

Gunnar Strömmers pressekreterare Ina Kokalari hänvisar även hon till att Strömmer gjort flera intervjuer om saken under gårdagen och morgonen.

Men jag vill ställa frågor just utifrån de intervjuerna och fråga varför M inte tar skarpare avstånd när det gäller hot mot en tidningsredaktion.
– Som det ser ut nu kommer han inte att göra fler intervjuer. Vi har pratat med Bali och tycker det är bra att bilden är borttagen, och haft en diskussion med Tidningsutgivarna. Gunnar tackade ja till Jeanettes förfrågan direkt igår och vi hade ett bra och viktigt samtal. Debatten är hård och polariserad, det gör inte valrörelsen bättre. Man får försöka ta större hänsyn till varandra.

Men räcker det att bilden är borta? Det är inte första gången Bali lagt ut liknande bilder riktade mot medier. Det är det jag vill fråga om.
– Det handlar också om gränsdragningar. Är det satir eller ett hot, det finns olika syn. Hur hårt ska man sätta ner foten och samtidigt värna om det fria ordet? Det är svåra frågor. Vi är ett brett parti. Det är viktigt att alla tar sitt ansvar som riksdagsledamöter för vad man sprider, säger Ina Kokalari.

– Men Gunnar kommer inte att älta det här mer nu.

På sin Facebooksida skriver Hanif Bali själv:

”Jag har pratat med mitt parti. De delar uppfattningen att bilden är satirisk, jag uppskattar det stödet. Jag kan även förstå att de är trötta på att behöva hantera dessa drev, de – precis som mig – vill bedriva valrörelse istället.”

Han menar också att det är ”alldeles uppenbart” att medierna ”gör sig dumma enbart för att skapa ett drev som nu dominerat nyheterna”.

Fler avsnitt
Fler videos