Krisen fördjupas på GPs ledarredaktion

3 mars, 2015

Efter en rad infekterade bråk står Göteborgs-Postens ledarredaktion just nu med en enda medarbetare, nya chefen Alice Teodorescu. I går stod det klart att också Gert Gelotte slutar med omedelbar verkan. (UPPDATERAD)

Journalisten har tidigare skrivit om de stridigheter som uppstått sedan tidningsledningen anställt Alice Teodorescu, känd som socialkonservativ skribent, som chef för ledarredaktionen. Sedan länge har GPs ledare varit uttalat socialliberal, vilket också ägaren Peter Hjörne slår fast här att man ska fortsätta vara efter rekryteringen av Teodorescu.

Hjörne har dock inte lyckats övertyga redaktionen om samma sak. Enligt Gert Gelotte, som nu slutar med omedelbar verkan, fick ledarredaktionen reda på rekryteringen av Teodorescu bara 30 minuter innan hon stod framför dem på redaktionen. Sedan dess har det varit några omtumlande månader.

Tidningens journalistklubb har gått ut och sagt att man saknar förtroende för chefredaktören Cecilia Krönlein och flera krismöten har hållits. Gert Gelotte är inte nådig när han beskriver stämningen på redaktionen.

 Den är jättedålig. Ledarredaktionen finns inte längre. Fredrik Tenfält har slutat med pension, jag slutar och Maria Haldesten jobbar nu på Hallands Nyheter. Malin Lernfelt är den enda som är formellt är kvar men hon är sjukskriven. I dag står redaktionen  tom så när som på Alice, säger Gert Gelotte till Journalisten.

Att han slutar på grund av nyordningen på ledarsidan står helt klart. Han hade först tänkt stanna fyra månader tills han blev pensionär men har i samförstånd med Cecilia Krönlein bestämt sig för att lämna direkt.

 Under de 11 år jag skrivit ledare har jag gjort det i en social liberal tradition och jag har befunnit mig på vänsterkanten av den. Nu har man anställt en ny politisk redaktör som är gammelmoderat och alternativ liberalkonservativ. Det blir nog svårt för Alice och mig att samarbeta och då är det bättre att hon får välja sitt eget lag, säger han.

Chefredaktören tycker inte avhoppet är speciellt dramatiskt. 

– Gelottes uppfattning är att han inte kan samarbeta med den tillträdande redaktören på ett bra sätt. En logisk konsekvens är därför att han slutar fyra månader i förväg. Vi är överens om det. Den utlösande faktorn var att Alice Teodorescu vill se ledarsidan innan den går i tryck. Enligt min mening ett fullt rimligt önskemål från den som har det yttersta ansvaret för sidan, men det tycker inte Gert Gelotte, skriver Cecilia Krönlein i ett mejl till Journalisten.

Malin Lernfelt, som är sjukskriven efter bråken, uttalar sig i Expressen.

”Jag har jobbat otroligt hårt under lång, lång tid och varit på gränsen att gå in i väggen. Det som hände nu var bara droppen. Jag klarar inte att gå till en arbetsplats där det pågår en konflikt utan jag måste jag ta en paus för att inte falla ihop. Allt är för mycket” säger hon till Expressen, men betonar att hon vill försöka hitta en lösning på sin situation tillsammans med chefredaktören.

Cecilia Krönlein tror att tidningen kommer må bra av en föryngring. 

– Jag tror att det kommer att bli jättebra när allt lugnat ner sig. Alice Teodorescu har precis tillträtt och vi håller nu på med en nyrekrytering till ledarredaktionen. Tidningen kommer må bra av en föryngring. Vi har ju inte kunnat göra så många nyrekryteringar de senaste åren, menar Krönlein. 

Journalisten har varit i kontakt med Alice Teodorescu som inte vill kommentera frågan. 

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Bosse tis, 2015-03-03 21:23
Man tar sig för pannan. Vilka klåpare till chefer GP har!
Inlagt av Dante ons, 2015-03-04 09:59
Någon borde naturligtvis intervjua Cecilia Krönlein och fråga henne vad sjutton hon *trodde* skulle hända när hon handplockade en ny politisk chef som var välkänt blå, som inte befann sig i närheten av den inriktning som tidningen hade haft under årtionden (och som aldrig har jobbat med en dagstidning förut), och vilka hennes avsikter var med denna rekrytering, Men den sortens frågor ställer man inte till tidningschefer och tidningsägare här i landet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies