Gå direkt till textinnehållet

Kräver extern utredning av händelserna med Ekot-reportern

Två av Sveriges tyngsta experter på underrättelse och terror kritiserar Sveriges Radio för att bagatellisera händelsen med Ekot-reportern och den kände islamisten. Cilla Benkö slår tillbaka mot kritiken.

Journalisten har tidigare berättat om den före detta Ekot-reportern och hennes relation med den kände islamisten Raad Al-Duhan.

Islamisten har pekats ut som ett hot mot rikets säkerhet av Säpo. Han är också dömd för ha dödshotat Gefle Dagblads tidigare chefredaktör Anna Gullberg.

Nu menar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, att en extern och oberoende utredning behövs av vad som hänt, skriver SvD.

Annons Annons

Detta eftersom Sveriges Radio är en viktig del av det psykologiska försvaret och klassas som skyddsobjekt.

Enligt Agrell är de fyra viktigaste frågorna som behöver svar: Vilken information har Ekot och Sveriges Radio fått kring händelsen? Vem har fått informationen? När har man fått informationen? Och vilka åtgärder har Sveriges Radio vidtagit?

Agrell får medhåll av terrorexperten Magnus Ranstorp som menar att SR borde ha informerat om händelsen mycket tidigare.

– En relevant fråga är om islamisten har varit inne i Sveriges Radios lokaler. Det finns all anledning för företagets säkerhetschef att kontrollera loggar för att säkerställa att så inte är fallet, säger Magnus Ranstorp till SvD.

I ett mejl till Journalisten skriver Cilla Benkö att den analys som Wilhelm Agrell och Magnus Ranstorp efterfrågar redan har genomförts av SR.

”Så sker alltid om vi anser att det är nödvändigt även innan saker som skulle kunna inträffa har inträffat. Vi har ett proaktivt förhållningssätt i allt som rör Sveriges Radios säkerhet. Men vi kommenterar inte hur vi arbetar med dessa frågor varken internt eller externt och går aldrig ut med några detaljer”, skriver Cilla Benkö.

Cilla Benkö. Foto: Tor Johnsson.

SR-chefen berättar också att när Ekot fick informationen hösten 2020 vidtogs ett antal åtgärder varav en var en säkerhetsanalys.

Journalistklubben på SR har inte tagit ställning till om ledningen har gjort rätt eller fel, när de valde att inte själva gå ut med informationen.

– Det är en svår balansgång när det handlar om en anställd. Det finns en arbetsrätt att ta ställning till, och jag tycker också en anställd ska känna en trygghet i att arbetsgivaren inte hänger ut en. Det finns en ömsesidig lojalitet att ta hänsyn till. Men om ledningen gjort rätt eller fel har vi inte tagit ställning till, säger Johanna Lindblad Ahl, klubbordförande till Journalisten.

Samtidigt har det funnits en oro, många frågetecken, och en känsla av besvikelse hos medarbetare på Ekot. Just kring hur företaget har agerat.

– Det finns en önskan om att man hade fått veta mer. Jag vet att det har varit en hel del interna möten på Ekot och som jag förstår det har ledningen pratat med redaktionen för att försöka möta de frågor som finns, säger Johanna Lindblad Ahl.

Det finns inga krav från klubben om ett möte med ledningen, om händelserna?

– Inte i nuläget. Om det fortsätter finnas frågetecken är det klart att vi kan be om det. Vi har haft kontakt med ledningen, även om vi inte har fått veta mycket mer än vad som har berättats utåt.

Fler avsnitt
Fler videos