Gå direkt till textinnehållet

Krav på utredning efter journalists självmord

Europeiska Journalistfederationen (EFJ) kräver en utredning efter att den oberoende ryska journalisten Irina Slavina brände sig själv till döds i fredags.

Irina Slavina, grundare av nyhetssajten Koza Press, tände i fredags eld på sin egen kropp utanför inrikesministeriets byggnad i hemstaden Nizjnij Novgorod. Hon dog av brännskadorna. Strax före händelsen hade hon skrivit på Facebook: ”Lägg skulden för min död på Ryska federationen”.

I torsdags hade rysk polis genomfört en husrannsakan hemma hos Slavina och beslagtagit samtliga datorer, mobiltelefoner och minneskort. Polisen ska ha letat efter material kopplat till oppositionsrörelsen Open Russia.

EFJ kräver nu tillsammans med de ryska journalistorganisationerna RUJ och JMWU att ryska myndigheter utreder bakgrunden till självmordet.

Annons Annons

EFJ pekar bland annat på att Irina Slavina de senaste åren bötfällts upprepade gånger för sin journalistik och för att ha organiserat otillåtna demonstrationer.

EFJs generalsekreterare Ricardo Gutiérrez säger i ett uttalande att ryska utredare inte kan påstå att självmordet inte var kopplat till myndigheternas press på Irina Slavina.

Fler avsnitt
Fler videos