Gå direkt till textinnehållet

Korrar flyr Ryssland

Den nya drakoniska ryska medielagen och risken för att krigslagar ska införas får utrikeskorrespondenter för flera svenska och internationella medier att lämna Ryssland. Novaja Gazeta uppger att de kommer att sluta att rapportera om kriget.

Flera svenska redaktioner har valt att ta hem sina reportrar och korrespondenter från Ryssland. SVT, SR, TV4 och DN har för närvarande inga reportrar i Ryssland, uppger Sveriges Radio.

Flera internationella medier har under helgen också valt att ta hem sina journalister eller arbetsbefria dem, bland dem CNN, ABC, Bloomberg och BBC. Det rapporterar New York Times.

Orsaken är den nya medielagen som gör det straffbart med upp till 15 år i fängelse för att sprida ”falska nyheter” om den ryska militären, samt oron för att krigslagar ska införas. Flera medier menar att det omöjliggör saklig rapportering från Ryssland.

Den nya medielagen har också fått Novaja Gazetas chefredaktör, fredspristagaren Dmitrij Muratov, att besluta att tidningen kommer att upphöra med sin bevakning av kriget i Ukraina. Det uppger Reuters.

Ryska myndigheter har sedan invasionen i Ukraina inleddes hotat att stänga medier som rapporterar att kriget i Ukraina är en ”attack”, en ”invasion” eller ett ”krig”. I tisdags stängde den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor tv-kanalen Dozjd och radiokanalen Ekho Moskvy samt sex nyhetssajter.

Tv-kanalen Dozjd avslutade sin sändning med att sända Tjajkovskijs balett Svansjön, vilket för ryska tittare är en signal om politiskt omvälvande händelser i Moskva. Under Sovjettiden sändes Svansjön när en ledare dog, samt under kuppförsöket 1991. Det rapporterar bland andra Inews.

Den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor har begränsat tillgången till flera utländska medier, bland dem BBC, DW, Radio Free Europe, Svoboda och Meduza. Facebook och Twitter har blockerats i Ryssland.

Fler avsnitt
Fler videos