Gå direkt till textinnehållet

Köps upp för tredje gången

Det är ganska precis en månad sedan de anställda på Södermanlands Nyheter fick veta att NTM-koncernen skulle ta över Sörmlands Media AB, när Journalisten kommer på besök.

När vi kommer till Södermanlands Nyheters rymliga lokaler i centrala Nyköping sitter de flesta i ett sammanträdesrum och ska lära sig hur den nya telefonväxeln och telefonerna ska hanteras. Nya simkort och instruktioner delas ut. Investeringen och beslutet om telefonväxeln fattades innan beskedet om att de sannolikt blir uppköpta av NTM kom.

– Det beslutades att vi skulle genomföra satsningen ändå, vi hade kommit så långt i processen redan, säger Anna Falk, chefredaktör och ansvarig utgivare på SN.

Chefredaktör Anna Falk och nyhetschef Mikael Ringberger planerar tidningen vid desken. Till höger it-chefen Bengt Samuelsson. Foto: Tor Johnsson.

I lokalerna sitter annonssäljarna på bottenvåningen, där det också finns kök och sammanträdesrum. Förr satt även ekonomiavdelningen, it och marknad här, men de har flyttat till Eskils­tuna, efter den förra omorganisationen då Eskilstuna-Kuriren köpte SN. Totalt sitter cirka 35 personer i SNs lokaler.

En trappa upp finns redaktionen utspridd på relativt stor yta med en central desk där chefredaktör, nyhetschef med flera sitter. Det finns utrymme att gå undan till tysta rum och ringa om man önskar. Det finns en nyinredd webbtv-studio. Tidigare producerades regelbundna studioprogram, nu blir det mer enstaka inslag.

– Vi har varit tvungna att prioritera, säger Anna Falk.

Informationen om ägarbytet kom till redaktionen via mejl.

– Många blev nog förvånade, inte minst eftersom Eskilstuna-Kuriren är stiftelseägd. En del trodde nog att den konstruktionen av ägarform var relativt fredad från ägarbyten.

Men Anna Falk tror att det kan komma någonting gott ur de förändringar som ägarbytet förväntas innebära.

– Det är ju närmre till Norrköping än till Eskilstuna för oss, så ur den aspekten känns det ju inte så konstigt, säger Anna Falk med tanke på den framtida nya ägaren.

– Och även om vi inte hade blivit uppköpta så hade det blivit förändringar i verksamheten fram­över ändå, det är oundvikligt när kostnaderna ökar och intäkterna minskar.

Det finns inget uttalat om personalnedskärningar än så länge, men hon håller det inte för otroligt att SN på sikt blir en del av det redigeringsnav som NTM har.

– Jag har själv ingen aning om hur min roll kommer att se ut. På NTM jobbar de ju med en publisher, säger Anna Falk.

– Men det jag känner starkt för är att försöka se till att allt blir så bra som möjligt. Det som är jobbigt är att inte veta, det tär självklart på människor.

Hon gissar också att det blir svårt för tidningen att hålla fast vid det numera ovanliga Berlinerformatet på tidningen.

– Alla NTM-tidningar är tabloider.

Efter att mejlet gått ut till de anställda åkte ansvariga från respektive koncern ut och informerade på plats. Sören Axelsson, ordförande i Eskilstuna-Kuriren AB och Sörmlands Media AB, Lennart Foss, vd på NTM och Jimmie Näslund, vd på Sörmlands Media talade om fördelarna med köpet och att mer redaktionella resurser fredas genom affären.

Reaktionerna på redaktionen var blandade. Många är luttrade efter flera ägarbyten det senaste decenniet.

Den allmänna känslan på redaktionen verkar vara oro för att tappa goda kollegor.

– Ovissheten om vad som kommer att hända är det som är värst, säger Tommy Johansson och Tobias Johannesson, båda sajtredaktörer.

Men det finns också en försiktig optimism hos vissa, som menar att NTM inte har något dåligt rykte och att de är tydliga i sitt ledarskap.

Reportern Tommy Kägo, som även är SJF-representant på tidningen, säger att de just nu befinner sig i ett fackligt vakuum.

– Eftersom beslutet inte är formellt fattat ännu så finns det just nu inget att förhandla om. Men den 1 november ska det ju vara klart.

Tommy Kägo lämnar tillbaka handlingarna han fått låna av Arne Pettersson inför artikeln om hans uppsägning. Foto: Tor Johnsson.

Tommy Kägo har jobbat i 32 år på Södermanlands Nyheter, han kom dit när han var 23 år. Förra året flyttade redaktionen från prångiga och lite bökiga lokaler till sina nya, fräscha och funktionella.

– Men det var mysigare i det gamla huset. Där luktade det tidning och tryckeri, säger Tommy Kägo.

Han upplever sitt tredje uppköp på 13 år. 2005 såldes SN av Centertidningar till Stampen, 2007 togs de över av Eskilstuna-Kuriren och blev Sörmlands Media AB. Och nu är det alltså med NTM dags för nya ägare igen.

När Journalisten besöker SN har han i dagens tidning skrivit en artikel om skolvaktmästaren Arne Pettersson som efter en sjukskrivning blivit uppsagd efter 40 år i kommunens tjänst, utan att ens få ett tack.

Journalisten hänger med Tommy Kägo till Oxelösund för att få tag i kommunchefen och en kommentar om tillvägagångssättet med den uppsagda skolvaktmästaren.

Färden till Oxelösund går i Södermanlands Nyheters budbil som har ratten på ”fel” sida. Och alkomätare.

Södermanlands Nyheters reportagebil tillika budbil är högerstyrd och har alkomätare. Foto: Tor Johnsson.

Kommunchefen är inte på plats så vi åker ­istället hem till Arne Pettersson för att lämna tillbaka de handlingar Tommy Kägo fått låna av honom.

På väg tillbaka till tidningen pratar vi mer om hur situationen är på SN. För två år sedan var det tuffa förhandlingar om personalneddragningar. Många har valt att lämna självmant och börjat jobba som exempelvis kommunikatörer istället.

– Det är ju verkligen en helt ny värld nu. Sörmlands landstings kommunikationsenhet har lika många anställda som SNs redaktion, säger Tommy Kägo.

Flera lokalredaktioner har tagits bort. Tommy Kägo funderar på om det är rätt.

– Det blir ju allt fler vita fläckar på kartan som vi inte kan bevaka. Är det den rätta vägen att gå? Gör vi rätt? Sparar vi rätt? Är det flest klick på artiklar om olyckor man ska eftersträva?

Södermanlands Nyheter ligger centralt i Nyköping, sedan ett år tillbaka i nya lokaler. Foto: Tor Johnsson.
 

Fakta/Sörmlands Media

Sörmlands Media AB är för närvarande ett helägt dotterföretag till Eskilstuna-Kuriren AB som i sin tur ägs av Eskilstuna-Kurirens Stiftelse.

Sörmlands Media ger ut tidningarna Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren. Den sammanlagda TS-upplagan för Sörmlands Medias dagstidningar ligger på 51 800 dagliga exemplar. Antalet anställda i koncernen är ca 200 personer.

I NTM-koncernen ingår för närvarande bland annat Östgöta­ Media, Upsala Nya Tidning, Enköpings-Posten, Gotlands Media och Norrbottens Media.

Södermanlands Nyheter grundades 1893 och är centerpartistisk på ledarsidan. TS-upplagan 2017 är 18 300, varav den digitala upplagan är 800.

Fler avsnitt
Fler videos