Gå direkt till textinnehållet

Konflikt om läsarintäkter bakom chefredaktörens avgång

Jonas Nordling lämnar sitt uppdrag som chefredaktör på Dagens Arena i förtid. FÖRTYDLIGANDE.

Jonas Nordling sade i början av februari i en intervju med Journalisten att hans sista arbetsdag på Dagens Arena skulle vara den 17 mars och uppgav: ”Det är ingen konflikt bakom beslutet, jag känner bara att jag är klar här.”

I en krönika i Dagens Arena skriver Jonas Nordling att han slutar redan idag och att orsaken är att tidningen inte tas åt det håll han önskar:

”Jag har inte fått min omgivning och Arenagruppens ledning att tro på en framtid där intäkterna huvudsakligen kan komma från vår publik. I stället har blicken riktats mot bidrag som garant för utgivningen. Detta är inte modellen för en vital oberoende journalistik, enligt mig. Tvärtom har detta tankesätt varit ett av problemen för den så kallade vänsterpress som genom åren haft så svårt att överleva i det svenska medieklimatet”, skriver Jonas Nordling i krönikan.

Jonas Nordling var ordförande i Journalistförbundet från 2011 fram till februari 2019 då han avgick för att bli chefredaktör på Dagens Arena. Han kommer att hoppa in som reporter på Dagens Arbete under året.

Förtydligande: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att konflikten handlade om betalväggar. Jonas Nordling uppger i ett mejl till Journalisten att konflikten handlar om läsarintäkter som inte behöver innebära en betalvägg, utan kan röra donationer från enskilda läsare, medan de bidrag som Arenagruppen riktat blicken mot kan röra såväl statliga bidrag som bidrag från någon annan utanför publiken. 

Fler avsnitt
Fler videos