Gå direkt till textinnehållet

Klubbarna oense om det nya bolaget

De båda journalistklubbarna på Mittmedia och Svenska Dagbladet ser väldigt olika på den nya satsningen med en gemensam koncern. Främst Mittmedias klubb är oroliga för att fler neddragningar nu väntar.

Vice ordförande i Mittmedias journalistklubb heter Ragna Fahlander (bilden). För henne kommer den planerade koncernen tillsammans med Schibsteds SvD som en överraskning.

– Det har ryktats om nya samarbeten norröver, men att det skulle bli Svenska Dagbladet har inte funnits med i spekulationerna, säger Ragna Fahlander till Journalisten.

Den senaste tiden har varit turbulent på Mittmedia med en rad neddragningar. På kort tid har 36.5 redaktionella tjänster försvunnit från några av Mittmedias lokaltidningar, främst i Dalarna.

– Jag vet alltså ingenting om hur det är tänkt, men alla förstår ju att när ledningen talar om samverkan så hotas fler journalistjobb, och vi är redan inne i en tuff process med neddragningar, säger Ragna Fahlander.

SvD-klubben ser mer positivt på den nya koncernen.

”Besked om långtgående ägarförändringar sprider alltid – åtminstone till en början – en viss oro, men vi har de senaste dagarna övertygats om att detta är ett steg som kan föra SvD framåt. SvD är idag en "udda fågel" bland Schibsted Sveriges bolag och synkroniseringsvinsterna med övriga verksamheter är små. I en ny mediekoncern av den typ som nu skissas skulle SvD kunna bli navet som en välstrukturerad företagsgrupp snurrar omkring. Vi ser affären som en offensiv satsning från Schibsteds sida där man går in med betydande resurser för att ge den nya koncernen en stabil start och en bra grund att stå på”, skriver styrelsen i SvDs journalistklubb via ordförande Thomas Berglund i en skrivelse.

Fler avsnitt
Fler videos