Klart med stöd för enskilda näringsidkare

6 november, 2020

Coronakrisen Regeringen har nu fattat beslut om ett omsättningsstöd till enskilda näringsidkare. Stödet träder i kraft den 9 november.

Journalisten har i en rad artiklar rapporterat om Journalistförbundets och Frilans riks kritik mot att de olika så kallade coronastöden för företagare inte kunnat sökas av de med enskild firma.

Nu kan även enskilda näringsidkare söka stöd för tre olika stödperioder, mars och april 2020, maj 2020 och juni och juli 2020. Stödperiodens motsvarande månad eller månader 2019 utgör stödperiodens referensperiod, skriver regeringen

För att stöd ska beviljas för mars och april 2020 krävs att den enskilda näringsidkarens nettoomsättning för stödperioden understeg 70 procent av nettoomsättningen för referensperioden.

För att stöd ska beviljas för maj 2020 krävs att näringsidkarens nettoomsättning för stödperioden understeg 60 procent av nettoomsättningen för referensperioden.

För att stöd ska beviljas för juni och juli 2020 krävs att näringsidkarens nettoomsättning för stödperioden understeg 50 procent av nettoomsättningen för referensperioden. Omsättningsminskningen ska så gott som uteslutande vara orsakad av spridningen av sjukdomen covid-19, skriver regeringen vidare.

Stöd kan lämnas med 75 procent av det faktiska omsättningstappet men maximalt 120 000 kr per stödberättigad mottagare.

Den nya förordningen träder i kraft den 9 november. Ansökan ska ha inkommit senast den 31 januari 2021.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies