Gå direkt till textinnehållet

Klandras för beskrivning av Folkets hus som ”fort nazi”

Sörmlands Nyheter klandras av PON för att ha beskrivit Folkets hus som ett ”fort nazi” och antytt att ägaren till Folkets hus har anknytningar till Sverigedemokraterna.

Det var i oktober 2014 som Sörmlands Nyheter publicerade en artikelserie med vinjetten ”Det nya SörmlanD”, i samband med riksdagsvalet. Huvudartikeln hade rubriken ”Från Folkets Hus till ´fort nazi’”.

I en av artiklarna stod det att arbetarrörelsens Folkets hus i Oxelösund hade blivit ” SD-märkt”.

Folkets hus hade sålts till en privatperson som driver en av stadens största privata fastighetsbolag.

Publiceringen anmäldes av den nya ägaren till Folkets hus. Han ansåg att SD inte haft den roll i huset som tidningen påstår, utan haft flera hyresgäster, bland annat Kommunal, ABF och Polisförbundet.

Tidningens ansvariga utgivare svarade att man genom artiklarna om Folkets hus ville beskriva en utveckling som upprört många Oxelösundsbor, och att de inte handlade om den nya ägaren till Folkets hus.

PO skriver att en ägare av ett bolag med stora fastighetsinnehav får acceptera att bli granskad, men att skriva att Folkets hus blivit ett ”fort nazi” och antyda om ägarens personliga partitillhörighet ”har tidningen gått över gränsen för det pressetiskt acceptabla och bör klandras”.

PON kom till samma slutsats och anser att Sörmlands Nyheter ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos