Gå direkt till textinnehållet
Kerstin Almegård.
Foto: Hossein Salmanzadeh

Efter Gubbängenattacken: ”Politikerna måste markera”

Politikerna måste markera hårt efter gårdagens högerextrema attack, säger Expos vd Daniel Poohl och Svenska Pens ordförande Kerstin Almegård.

Kerstin Almegård har tidigare larmat om det demokratihot som högerextrema krafter står för i Sverige. Onsdagens angrepp mot ett politiskt möte i Gubbängen där skribenten Mathias Wåg och stiftelsen Expo var närvarande ligger i linje med det hon varnat för.

– Det verkar som att de har riktat in sig mot en rent demokratisk sammankomst, mot både politiker och verksamma journalister. Det är fruktansvärt. Det är en otroligt oroväckande tendens att det händer sådana här saker allt oftare nu, säger Kerstin Almegård.

Vad behöver göras?

– Man behöver se det för vad det är, en attack på demokratin. Det handlar om grundlagsfästa rättigheter vi har, där det gäller att politikerna – alla politiker – verkligen markerar hårt mot det här.

Expos ansvarige utgivare och vd Daniel Poohl berättar att Expo hade två medarbetare på plats på Teater Moment i Gubbängen.

– Generellt är det för jävligt, det som hänt. Att vi inte kan vara på ett öppet möte utan att bli attackerade av extremister. Och förstås är det skitjobbigt för alla de som var på mötet. I förlängningen är det en attack mot den demokratiska grundregeln om att få tala öppet och fritt, säger Daniel Poohl.

Vidtar ni några åtgärder?

– Vi har goda rutiner för vårt säkerhetsarbete. Det är klart vi kommer sätta oss ner och utvärdera den här händelsen och se om vi behöver förändra något.

Han dementerar medieuppgifter om att det funnits ett riktat hot mot Expo inför framträdandet igår.

– Vi har inte fått något hot mot oss inför den här händelsen. Vi brukar inte kommentera den generella hotbilden mot oss. Men alla aktörer i civilsamhället och journalister som fokuserar på ämnen som främlingsfientlighet, migration, jämställdhet, upplever att hot och hat är ett allt större problem att hantera.

Samtliga partiledare har fördömt attacken. Vad kan politiken göra ytterligare i det här läget?

– Strukturerna finns på plats för att jobba systematiskt med att hantera hotet från de här grupperingarna, och att förebygga att de växer. Det som behövs är ambition, och signaler från politiken om att det här behöver prioriteras. Alla, från politik till polis och kommunala samordnare, behöver ta frågan på allvar och jobba målmedvetet. Förhoppningsvis kan det börja med att polisen griper de här personerna, säger Daniel Poohl.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos